Ce conţine, de fapt, salamul VICTORIA

| 07 ian, 2014

Mezelurile au ajuns să fie printre cele mai nocive alimente, şi din păcate, din ce în ce mai mulţi români le cumpără pentru că sunt ieftine şi săţioase.

În majoritatea mezelurilor, găseşti mari cantităţi de grăsime. “Grăsime multă, şorici mult, foarte multe grăsimi satuarate care ne îngraşă şi cresc nivelul colesterolului. Să îi dai unui copil multe mezeluri de proastă calitate este ca şi când i-ai da toată ziua grăsime şi şorici“, atrage atenţia directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

Deşi legislaţia privind normele de compoziţie există din 2006 şi este destul de clară, controalele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că foarte puţine produse respectă întru totul reţeta.

Principala problemă a mezelurilor de pe piaţa autohtonă e chiar cantitatea insuficientă a materiei prime: carnea, sau calitatea proastă a acesteia.

Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arată că mai ales parizerul, crenvurştii şi salamurile de vară au un conţinut de proteine cu 2% mai mic faţă de prevederile legale, potrivit cărora mezelurile trebuie sa conţină carne în proporţie de cel puţin 10-11%.

Din plin se găseşte însă carnea dezosată mecanic, adică o pastă obţinută din tendoane, oase, pieliţe, în care proteinele sunt aproape inexistente.

Dacă analizăm ambalajul unui salam Victoria, descoperim că 80% dintre ingrediente sunt nocive şi necunoscute de consumatori. Aşadar, în compoziţia preparatului sus menţionat găsim: carne porc, slănină, apă, proteină vegetală din soia, amidon alimentar, sare, condimente şi extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfaţi de Na, K, Ca, citrat trisodic) aromă şi potenţiator de aromă (glutamat de sodiu) antioxidant (izoascorbat de Na), agent de îngroşare (caragenan, gumă Konjak), dextroză, colorant natural (carmin), conservant (nitrit de sodiu).

Prin urmare, specialiştii ne recomandă să consumăm mezeluri cu moderaţie, dacă nu le putem exclude de tot din alimentaţie, şi să evităm alimentele în compoziţia cărora se află mai mult de trei ingrediente pe care nu le cunoaştem.

loading...

Ştirile orei

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ