Ce efecte pozitive a avut agricultura asupra creșterii economice - Daniel Constantin

| 27 mai, 2014

Agricultura a generat creştere economică şi locuri de muncă în ultimii doi ani şi cu accent mai puternic în 2013, contribuind la Produsul Intern Brut (PIB) cu 5,6%, a declarat, marţi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-o conferinţă pe teme agricole.

'În anul 2013, agricultura a contribuit la PIB cu 5,6%, iar industria alimentară cu 6,2%, procente destul de importante. Dacă vorbim, cu adevărat, că agricultura românească poate să fie un motor de creştere economică, cel puţin în această perioadă şi că se poate consolida în perioada următoare. Dincolo de aceste cifre cred că este mai important să scoatem în evidenţă potenţialul României în domeniul agriculturii. Sigur că el a început să fie valorificat, dar nu putem vorbi de o valorificare la maxim a acestui potenţial', a spus Constantin.

În acest context, ministrul a reamintit că România a fost, în anul 2013, pe primele locuri la anumite categorii de producţii, respectiv pe locul I la floarea-soarelui, pe locul doi la porumb şi pe locul şase la grâu şi rapiţă.

'Sunt cantităţi importante care au fost produse şi care pot fi produse în continuare dacă putem să acoperim aceste deficienţe care mai sunt în România. (...) mă refer la sectorul de irigaţii, un sector care este strâns legat atât de agricultură, cât şi de mediu. Prin Politica Agricolă Comună şi politicile de dezvoltare rurală, România poate susţine acel potenţial de creştere constantă a producţiei dacă dezvoltă un sistem corect de irigaţii şi avem posibilitatea să finanţăm prin PNDR toată infrastructura secundară şi terţiară de irigaţii', a adăugat şeful MADR.

România s-a situat, în 2013, pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia de floarea soarelui, relevă datele cercetării statistice privind 'Producţia agricolă vegetală la principalele culturi, în anul 2013', realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La plante uleioase producţia a crescut cu 79,3%, atât datorită creşterii suprafeţei cultivate, cu 13,6%, cât şi a randamentelor la hectar. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la: rapiţă (de 4,3 ori, în principal în urma creşterii suprafeţei cultivate de 2,7 ori), floarea soarelui (cu 52,7%) şi soia (cu 45,2%).

România a exportat, în 2013, produse agroalimentare în valoare totală de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult faţă de anul precedent (plus 30,2%), şi a încheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanţa comercială pe acest segment, primul excedent din ultimii 20 de ani, potrivit datelor remise Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Importurile de produse agroalimentare au depăşit uşor valoarea de 4,773 miliarde de euro, consemnând o creştere de 2,4% comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ