Ce este ”Ferma de familie”

| 10 oct, 2014

Unitatea de Sprijin a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală a organizat în cadrul proiectului „Înființarea și Sprijinirea Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală” conferința națională „Ferma de familie – nucleu al agriculturii durabile”.

Informarea asupra oportunităților și provocărilor în dezvoltarea rurală pentru următoarea perioadă 2014 – 2020 a fost scopul acestei conferințe organizate de USR.

Agricultorii români vor putea să evolueze prin sprijinul Guvernului de la subzistență la agricultura modernă, întrucât obiectivul puterii executive este de a transforma fermele de familie într-unele moderne. Potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, agricultura românească este polarizată, pentru că există foarte mulți fermieri mici, care cultivă suprafețe cuprinse între 1 – 5 hectare și foarte puțini fermieri mari, dar care au cea mai mare suprafață.

De aceea, planul aparatului guvernamental este de a pune pe prim plan fermele de familie, adică pe cei aproape un milion de agricultori care au terenuri mici și care alcătuiesc în același timp acea rețea ce păstrează agricultura românească în zona de competiție. Prin programele de subvencționare lansate de Executiv se încearcă trecerea la producția agricolă modernă, întrucât prin acest mod se poate pune bazele unei economii puternice .

De asemenea, liderul PSD, Victor Ponta, a dat garanții ferme celor ce doresc să investească în agricultură și a amintit că termenul promis de Ministerul Agriculturii pentru plățile directe pe suprafață rămâne pe 16 octombrie. Pe lângă sprijinul oferit din partea Guvernului, Ponta a mai adăugat că rezultatele din zona agriculturii nu se datorează doar politicilor pe care Ministerul Agriculturii și Executivul le-au promovat, ci mai ales grație capacității de dialog și de lucru cu reprezentanții domeniului.

Mai mult, ministrul Agriculturii a declarat în cadrul Conferinței că numărul de hectare de teren lucrate în ultimii ani a crescut în România, deși numărul fermierilor a scăzut. „ În anul 2008 aveam 1,2 milioane de fermieri care lucrau 8,5 milioane de hectare. Astăzi, numărul fermierilor a scăzut la 1,05 milioane iar numărul hectarelor care sunt lucrate a crescut la aproape 10 milioane de hectare. Dacă în anii 2007 - 2008 vorbeam de 3 milioane de hectare nelucrate, astăzi nu știu dacă mai sunt 300 000 de hectare nelucrate în această țară”, a declarat Daniel Constantin.

Prin urmare, un obiectiv fundamental al Guvernului este de a susține agricultura românească, pentru că aceasta reprezintă o ramură foarte importantă a economiei. Iar până acum eforturile depuse de către Guvern au fost încununate de succes. Proiectul guvernamental prin care a fost redusă taxa pe valoarea adăugată la produsele de panificație de la 24% la 9% a reprezentat un real câștig pentru România.

Producția de produse de morărit și panificație fiscalizată a crescut semnificativ față de anii anteriori reducerii TVA, iar procesele de insolvență și faliment din sector au fost stopate. Fapt pentru care premierul Victor Ponta intenționează să reducă TVA –ul și la alte produse, precum la produsele de carne, la fructe și legume.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ