Ce impact au modificările fiscalității asupra buzunarelor noastre

| 24 mar, 17:13

Prevederile noului Cod Fiscal vor ajuta mai ales gospodăriile cu venituri reduse (30% din numărul total, respectiv 37% din populație).

Planul de relaxare fiscală care urmează să fie trimis către Parlament miercuri este unul dintre cele mai promițătoare proiecte ale Guvernului pentru anii următori. Prin prevederile noului Cod Fiscal gospodăriile din România vor avea la dispoziție 28,7 miliarde RON (6,4 miliarde euro). În condițiile în care în țară sunt 7,1 milioane de gospodarii, înseamnă că în medie fiecărei gospodării revin 4.042 RON (900 euro), bani economisiți. Mai mult, dacă ținem cot de un total de 19,9 milioane locuitori în România, suma economisită per persoană este de 1.442 RON (321 euro).

Citeşte şi: Coaliția a decis angajarea răspunderii Guvernului pe noul Cod Fiscal

Miercuri, în cadrul şedinţei de ‪‎Guvern, aproape sigur vor fi transmite Codul fiscal și Codul de procedură fiscală către ‪‎Parlament pentru dezbateri. Toate ministerele și-au finalizat propria parte de munca, au dat avizele, iar Ministerul Justiției trebuie să dea forma finală, alături de Ministerul Finanțelor.

Prima cameră sesizată va fi Senatul, care va avea timp toată luna aprilie pentru dezbaterile din comisii și plen, după care în lunile mai și iunie proiectul va ajunge la Camera Deputaților, astfel încât la sfârşitul lunii iunie să poată pleca spre Preşedinte la promulgare.

Planul este ca intrarea în vigoare să se facă cu 6 luni după adoptarea codurilor, astfel încât toate efectele pentru companii, pentru IMM-uri și pentru contribuabilii persoane fizice să fie deja cunoscute, iar de la 1 ianuarie să se poată aplica măsurile cheie pentru menținerea ritmului de creştere economică şi creșterea numărului de locuri de muncă create anual.

Printre măsurile incluse în noul Cod fiscal și care vor avea cel mai mare impact asupra buzunaru se numără:

  • reducerea TVA la 18% pana în 2019 plus reducerea TVA la alimente de bază până la 9% - ceea ce înseamnă că rămân la dispoziția gospodăriilor din România 19,2 miliarde RON;
  • reducerea accizelor până în 2019 înseamnă 3,1 miliarde RON rămase în buzunarele românilor;
  • reducerea impozitului pe venit de la 16% la 14% începând cu 1 ianuarie 2019 înseamnă că rămân 3,5 miliarde RON;
  • prin reducerea contribuției la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017 rămân la dispoziția cetățenilor 2,9 miliarde RON.

Prevederile noului Cod Fiscal vor ajuta mai ales gospodăriile cu venituri reduse (30% din numărul total, respectiv 37% din populație). Reducerea TVA va avea un efect important în condițiile în care ponderea alimentelor în coșul de consum este mai mare la aceste gospodarii. În plus, creșterea deducerilor de venit pentru salariații cu venituri mici afectează în mod pozitiv aceeași categorie de persoane.

Citeşte şi: Creşterea economică a României, în The Economist

Estimarea de scădere a prețurilor este de până la 10% la alimente și de până la 5% la toate produsele în general prin reducerea TVA și reducerea de accize, la care se adaugă scăderea prețului la medicamente.

Așadar, dacă luăm în calcul scăderile de prețuri de mai sus, indexarea pensiilor și creșterea salariului minim ne așteptăm la o creștere a puterii de cumpărare de 5-8% pentru cei cu venituri medii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ