Ce ne spune Marian Petrache – PNL și PDL vor pierde alegerile

| 12 oct, 2014

O regulă logică elementară spune că sprijinul maselor nu poate fi câștigat de cineva care nu crede în propria șansă. Ceea ce explică de ce, fără excepție, toți candidații la funcția prezidențială se străduie să își afișeze cât mai flamboaiant cu putință optimismul vizavi de șansele pe care le au pentru victorie.

Cu toate acestea, în multe cazuri, în spatele candidaților lucrurile nu stau nici pe departe așa, iar susținătorii respectivilor nu par să fie deloc convinși că favoriții lor au întradevăr vreo șansă, așa cum este cazul chiar cu numărul doi din PNL, Marian Petrache. Sigur, aparent, secretarul general al formațiunii liberale pare să lupte cu toată convingerea pentru Klaus Iohannis, despre care, într-un interviu acordat ziarului Gandul afirmă că este ”un produs vandabil”. Și totuși, cât de departe este această caracterizare de cea pe care ar trebui să i-o facă lui Klaus Iohannis cel care răspunde din partea liberalilor de coordonarea campaniei președintelui său de partid.

Dar reticența lui Marian Petrache devine cel mai evidentă atunci când vorbește despre ceea ce ar trebui să se întâmple după alegerile prezidențiale, în cazul în care Iohannis ar câștiga competiția prezidențială. Fiindcă, în ciuda mesajelor bătăioase ale candidatului ACL, Marian Petrache nu face imediat trimitere la schimbarea majorității și căderea guvernului Ponta.

Dimpotrivă, secretarul general al PNL vorbește despre faptul că ACL, respectiv PNL-ul de după fuziune, nu ar fi gata să preia imediat guvernarea, deși afirmă că orice partid se pregătește în acest sens. Ca urmare, concluzionează Marian Petrache, în eventualitatea în care Iohannis ar deveni Președintele României, acesta ar trebui să coabiteze ”100%”cu Victor Ponta.

Citește și: Scandal în echipa Iohannis: Nr. 2 din PNL îl contrazice pe Iohannis în privinţa coabitării cu Ponta

Aparent, aceste declarații pornesc așadar de la premisa că prezidențiabilul ACL va câștiga fotoliul de la Palatul Cotroceni. Dar, la o privire mai atentă, mesajul transmis de numărul doi din PNL poate fi citit și într-o altă cheie.

Pentru că, în mod evident, Marian Petrache nu poate spune că Iohannis va pierde, dar pare să își pregătească terenul în acest sens. Și, ca orice bun politician, secretarul general al liberalilor încearcă să construiască punți de legătură. Așa încât renunță la discursul radical și vorbește despre coabitare, și împărțirea puterii executive cu PSD.

Altfel spus, mesajul transmis de Marian Petrache arată cât de demobilizați și împăcați cu pierderea alegerilor sunt deja liberalii. Și, fiindcă oamenii nu vor să se ducă la fund odată cu Klaus Iohannis și să rămână să guste din pastila amară a opoziției, încearcă încă de pe acum să transmită semnale de deschidere către PSD. Altfel spus, Marian Petrache contureaza planul B al liberalilor, care încearcă să recâștige bunăvoința social-democraților în perspectiva tot mai probabilă a înfrângerii lui Klaus Iohannis, sperând chiar într-o eventuală refacere a USL.

Citește și: Oamenii lui Iohannis, aceeași gașcă care a făcut ”istorie” cu Băsescu și PDL

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ