Ce nu înțeleg băsiștii – președintele nu este judecător sau procuror, chiar dacă Băsescu crede altfel

| 07 iul, 2014

Propagandă băsistă a sedimentat o idee periculoasă în opinia publică din România și anume că președintele este responsabilul pentru bunul mers al justiției.

Ce se uită în graba cu care trecem peste evoluțiile din justiţie este că responsabilii pentru săvârşirea dreptăţii sunt exclusiv judecătorii şi procurorii, preşedintele fiind doar “garantul independeţei justiţiei”.

În cei zece ani de mandat, Traian Băsescu a umblat cu justiţia în gură mai mult ca oricare alt politician şi, poate, mai mult ca toţi ceilalţi la un loc. Ai putea crede, dacă ai deschide astăzi pentru prima dată un ziar sau un site de ştiri din România, că Băsescu e şef la Înalta Curte, procuror şef sau măcar vreun magistrat cu ştate vechi.

Citeşte şi: PONTA, la doi ani de la suspendarea preşedintelui: Votul românilor a fost ignorat

A fi “garantul independenţei justiţiei” şi a face din justiţie din temă de campanie sunt două lucruri total diferite, ba chiar contradictorii. Nu poţi să asiguri că justiţia e independentă, dacă tu îţi acuzi în permanenţă adversarii politici şi dai verdicte la dosare aflate încă în proces de judecată. Dacă băsiştii cred că preşedintele a procedat corect atacându-l constant pe Adrian Năstase pentru dosarele în care se afla în proces, acţiunile acestea sunt sinonime cu exercitarea de presiuni pe magistraţii implicaţi în cazurile respective.

Funcţia pe care trebuie să o îndeplinească preşedintele ţării în domeniul justiţiei, potrivit mandatului dat de Constituţie, este aceea de a numi procurorii şi judecătorii la multele parchete şi tribunale din ţară. Rolul preşedintelui este de a numi în funcţie oameni corecţi și bine pregătiţi, și cam atât. Președintele nu arată cu degetul “pușcăriabili” și nu asmute procurorii pe unul sau altul care nu îi convin lui.

Este un precedent deosebit de nociv adus în spațiul public de Traian Băsescu să identifice funcția prezidențială cu Procurorul sau Judecătorul Suprem. Aşa ceva nu ţine de fişa postului său şi nu intră în atribuţiile prevăzute de lege. Într-un domeniu aşa sensibil, în care încrederea este fundamentală, în care lucrurile se construiesc cu greu, dar se dărâmă foarte uşor, a-ţi depăşi atribuţiile având prima funcţie în stat reprezintă un exces incalificabil, deoarece nu există nimeni şi nimic mai sus care să te tragă la răspundere.

Victor Ponta ştie mai bine ca oricine, după cele două mandate ale lui Băsescu, că cel mai important este ca viitorul preşedinte să nu continue acest tip de abuzuri pe care Băsescu le face acum din reflex.

Citeşte şi: Ponta, la CNN: Politica este un sport sângeros în România

Întrebat, vineri, de reporterul CNN despre starea justiţiei din România, prim-ministrul a dat răspunsul demn de un viitor preşedinte: că are încredere în noua generaţie care “a învăţat că democraţia pro-europeană este modelul corect” şi că ţara noastră în continuare “trebuie să aibă succes şi în implementarea regulilor statului de drept şi a instituţiilor democratice”.

Ar fi putut, la rândul lui, să dea un răspuns politic, că dosarele lui Blejnar şi Duţă strâng praful prin sertare, în timp ce altele pică din senin pe masa procurorilor, dar un preşedinte – sau chiar şi un prezidenţiabil – nu foloseşte justiţia ca armă politică, ci se rezumă la a îi acorda încrederea şi susţinerea deplină.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 iul, 2014
SAG
INDIVID FARA ONOARE
DEMISIA, BASHESCULE !!!
DEMISIA SI INCHISOAREA PE VIATA PENTRU ACEASTA JAVRA ORDINARA SECURISTO-COMUNISTA!!!
07 iul, 2014
Pintea
Or esti proasta ori faci pe proasta.
Daca citea-i constitutia ,vedea-i ca presedintele vegheaza la bunul mers al institutiilor statului.Nu l-am vazut niciodata ca s-a amestecat direct in buna functionare a institutiilor statului,ci numai a semnalat anumite derapaje ale lor.S-au vazut incercarile clasei politice de asi subordona justitia prin diferite acte legislative.Presedintele a fost primul care a semnalat acest lucru si a facut sesizari la CCR,lucru
ce a deranjat terbil mafia politica pe care o servesti cu sarg.Sa-ti fie rusine,mai ales ca te erijezi in formator de opinie.Sa sti ca nu toate mustile fac miere,iar tu esti o musca care nu face miere si care
face degeaba umbra pamantului.
07 iul, 2014
cantautor
cine era individul ala care urla la Pitesti ca il va salva pe Nicolescu si pe ceilalti care aduc voturi?
prezidentiabilul PSD Ponta?
acorda incredere justitiei?
cine era la mitingurile de sustinere a baronilor PSD?
prezidentiabilul PSD Ponta?
acorda sustinere justitiei,Dna Sultanescu?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ