Ce periclitează preşedintele Băsescu blocând reducerea CAS

| 10 iul, 2014

Traian Băsescu Victor Ponta. După o perioadă în care preşedintele a intrat în silenzio stampa ca urmare a scandalului Bercea Mondial-Mircea Băsescu, prezenţa la conferinţa PMP de săptămâna trecută i-a dat curaj şefului statului şi miercuri seara şi-a făcut apariţia la o oră de maximă audienţă pentru a ataca guvernul condus de Victor Ponta.

Băsescu CAS. Linia principală de a atac a şefului statului la adresa cabinetului a constituit-o legea ce reglementa reducerea CAS. Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga legea până când Guvernul nu îl va asigura de sustenabilitatea măsurii." Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea până la o discuţie foarte serioasă cu Guvernul legată de modul în care se poate acoperi reducerea CAS, care e foarte bună pentru companii, dar problema e să nu punem în risc stabilitatea macroeconomică a ţării", a spus şeful statului, în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi: Reducerea CAS intră în vigoare de la 1 octombrie

Obiecţiile preşedintelui nu au însă niciun fundament real în contextul în care reducerea CAS a fost discutată cu FMI încă din luna februarie iar măsura a făcut obiectul unor analize financiare îndelungate înainte de a fi anunţată. Punerea în practică a reducerii contribuţiilor la asigurările sociale nu putea fi posibilă fără eforturile depuse de executivele conduse de Victor Ponta care au stabilizat România din punct de vedere macroeconomic şi bugetar. Practic, performanţele economice din anii guvernării Ponta şi creşterea încasărilor la bugetul de stat au permis reducerea contribuţiilor la asigurările sociale.

Scăderea CAS. Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale la angajator a fost una din măsurile cerute de mediul de afaceri pentru a permite o relaxare fiscală care să stimuleze efectutarea de noi angajări, tot mai necesare în contextul în care cererea pentru produse româneşti se află în continuă creştere. Măsura de reducere a contribuţiilor sociale va oferi posibilitatea multor companii să îşi crească numărul de angajaţi şi va permite scoaterea la lumină a muncii efectuate la negru. Astfel, adoptarea reducerii CAS nu va mări deficitul, aşa cum afirmă Traian Băsescu, ci va ajuta economia prin creşterea numărului de angajaţi, eficientizând raportul dintre contribuabili şi beneficieri. Măsura mult hulită de preşedinte va avea ca efect creşterea numărul de contribuabili, ceea ce va duce implicit la majorarea veniturilor încasate la buget.

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU va chema Guvernul la consultări pe tema reducerii CAS

Pe de altă parte, prin blocarea reducerii CAS, Traian Băsescu amână crearea de noi locuri de muncă şi diminuează astfel creşterea veniturilor la buget pentru asigurarea sustenabilităţii sistemului de asigurări sociale. Astfel, şeful statului periclitează şansa statului român de a obţine o creşterea considerabilă a veniturilor pentru indemnizaţia de şomaj, servicii medicale, indemnizaţii pentru boală şi maternitate sau pensii.

Insistenţa cu care Traian Băsescu doreşte să demonstreze românilor că implementarea CAS de către guvern este o măsură greşită nu reprezintă decât o nouă mostră de demagogie din partea şeful statului. Din păcate, exerciţiul de imagine pe care îl practică în aceste zile preşedintele se face pe seama românilor care au nevoie urgentă de reducerea asigurărilor sociale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 iul, 2014
cantautor
Guvernul vrea să majoreze masiv taxele locale percepute pe terenuri, case, apartamente, maşini de mic litraj, pentru a acoperi gaura provocată la buget de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Rămas în foame de bani după ce a redus CAS la firme cu 5 puncte procentuale, Guvernul caută mijloace prin care poate acoperi gaura apărută în buget. În 2015, în absenţa unor măsuri de compensare, deficitul bugetar va creşte la 3% din PIB în condiţiile în care acesta trebuie să fie de cel mult 1,5% din PIB, spune, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal.
11 iul, 2014
lect.univ Socot
o companie medie are sa zicem 100 angajati...
sa zicem ,salariul brut=2000 lei/luna/angajat
la angajator CAS=20,8%(2000*100*20,8%=41600 lei/luna
5% din 41600=2080 lei
deci,mai gaga,cu economia facuta,s-ar putea angaja inca 1 persoana...
intrebarea este daca va fi angajata sau nu...
masura nu e rea,dar trebuia aplicata la CAS-ul platit de angajat,ca sa simta si el ceva in buzunar...
asa cum simti tu banul de la Ghita,dupa ce te indopi cu rahatul pe care te obliga Sultanescu sa-l asterni pe hartie

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ