Ce s-a ales de „Alianţa de familie bună” a lui Băsescu: Un condamnat, un inculpat, restul dispăruţi

| 23 iun, 19:15

Vă amintiţi celebra "Alianţă de familie bună" promovată de Traian Băsescu în 2004, când era pe val şi lua cu asalt Primăria Capitalei? Sunt foştii candidaţi la primăriile de sector, oameni garantaţi de Băsescu şi, în cele din urmă, oameni care au prins funcţii tocmai datorită lui. Obiectiv.info vă prezintă, după mai bine de 10 ani, ce s-a ales de "buna familie" a fostului primar.

Cei zece ani de mandat prezidenţial ai lui Traian Băsescu la Cotroceni aproape eclipsează cariera de primar a fostului comandant de navă. Totuşi, e bine să nu uităm că Primăria Capitalei a fost rampa de lansare spre Cotroceni pentru Băsescu: după ce a câştigat la limită primul mandat de primar în 2000, pe al doilea l-a luat fluierând în vara lui 2004 (din primul tur), pentru ca, la câteva luni distanţă, să candideze şi să câştige fotoliul de la Cotroceni împotriva lui Adrian Năstase.

Popularitatea lui Traian Băsescu l-a transformat rapid într-o locomotivă de imagine pentru partidul său şi pentru aliaţii politici. Deşi a câştigat al doilea mandat de primar din primul tur de scrutin, nu s-a mulţumit să privească restul luptei de pe margine, ci a promovat puternic candidaţii proaspăt înfiinţatei Alianţe pentru Dreptate şi Adevăr (Alianţa DA), care trebuiau să treacă şi de turul 2 al alegerilor locale.

Aşa a apărut celebra fotografie de campanie, în care Traian Băsescu promovează candidaţii Alianţei DA la primăriile sector, sub sloganul „O Alianţă de familie bună”. Băsescu apare alături de candidaţii pentru sectoare, toţi îmbrăcaţi în costume de epocă, cu mesajul „Pentru un Bucureşti ca în vremurile bune”. Strategia a prins, încrederea de care se bucura Traian Băsescu la acea oră acţionând ca un praf magic asupra oricui era atins de primarul general.

Cu excepţia Ancăi Boagiu (candidat practic fără nicio şansă la Sectorul 2 împotriva lui Neculai Onţanu, care conduce neîntrerupt primăria din anul 2000), toţi ceilalţi candidaţi susţinuţi de Băsescu au câştigat alegerile în turul 2, deşi sondajele erau împotriva lor.

Andrei Chiliman a ieşit primar al Sectorului 1 împotriva primarului PSD din acel moment, Vasile Gherasim. Liviu Negoiţă a câştigat Sectorul 3 de asemenea împotriva primarului titular de la PSD, Eugen Pleşca. La fel Adrian Inimăroiu împotriva primarului în funcţie, pesedistul Vasile Maihalache. Sectorul 5, ca şi Sectorul 2, era imposibil de smuls din mâna titularului, Marian Vanghelie (de altfel, candidatul Alianţei DA, Călin Cătălin Chiriţă, nici nu a apărut în poză, alături de familia bună a lui Traian Băsescu). Sectorul 6 a fost luat de Cristian Poteraş de la primarul PSD Dan Alexandru Darabont. Subliniem, câştigătorii Sectoarelor 1, 3, 4 şi 6 veneau din poziţia de challengeri împotriva unor primari cu resurse puternice şi, beneficiind de avântul puternic imprimat de Traian Băsescu, au câştigat, provocând un adevărat şoc pe scena politică a momentului.

Să ne uităm acum, la mai bine de 10 ani, ce s-a ales de „familia bună” a lui Traian Băsescu.

 

Cristian Poteraş, o condamnare cât două mandate

Cristian Poteraş, primar pentru două mandate al sectorului 6 al Capitalei (2004-2012), a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti. Sentinţa a venit în luna mai 2015, după un proces care a durat patru ani.

Cristian Poteraş a fost acuzat de procurori că a eliberat titluri de proprietate pentru terenuri intravilane în Capitală, cu încălcarea legii. Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cristian Poteraş, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro.

 

Andrei Chiliman, o afacere piramidală

Andrei Chiliman, aflat la al treilea mandat consecutiv de primar al Sectorului 1, s-a trezit aşteptat la aeroport şi dus direct la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie legat de administraţia publică locală. Procurorii îl acuză pe Andrei Chiliman că ar fi perceput comisioane de 10% pentru contractele făcute cu primăria în perioada 2006-2015. Aceste sume ar fi fost împărţite mai apoi în sistem piramidal, partea leului revenind primarului: Chiliman ar fi primit 30% din sumă, 15% Vlad Moisescu, 15% Ioana Costescu, 15% Ion Brad şi 10% ar fi ajuns la filiala PNL Sectorul 1.

Chiliman nu a intrat sărac în politică, Traian Băsescu făcând o observaţie pertinentă după reţinerea primarului de sector: "Nu avea nevoie Chiliman să fure bani la câtă avere are, urmare a moştenirilor pe care le-a avut de la familia lui". Aşa este, Andrei Chiliman avea o declaraţie de avere impresionantă, mai ales în privinţa posesiilor imobiliare, la momentul în care a candidat la Primăria Sectorului 1.

 

Liviu Negoiţă, premierul care n-a fost

Liviu Negoiţă a condus Primăria Sectorului 3 timp de două mandate consecutive şi, în ciuda imaginii bune pe care o avea, a dispărut pur şi simplu din viaţa politică. A pierdut alegerile pentru al treilea mandat în favoarea pesedistului Robert Negoiţă ca şi cum nu s-ar fi prezentat deloc în campanie.

Mandatele sale au fost dominate de eterne suspiciuni de licitaţii trucate, de firme favorizate, de contracte supraevaluate. Au fost puse la bătaie zeci de milioane de euro pentru bănci, coşuri de gunoi, tomberoane, fântâni arteziene în perioada în care criza financiară se făcea simţită din ce în ce mai puternic în România. Una dintre firmele apropiate de primărie, despre care a relatat presa, a câştigat aproape 20 de contracte cu primăria, în valoare de 50 de milioane de euro.

Liviu Negoiţă a fost desemnat pentru funcţia de premier de preşedintele Traian Băsescu pe 6 noiembrie 2009, însă nu apucat să ajungă la Palatul Victoria. După alegerile prezidenţiale, pe 16 decembrie, Liviu Negoiţă a anunţat că şi-a depus mandatul pentru că "ne aflăm într-o altă realitate politică".

 

Nimic despre Adrian Inimăroiu

Despre Adrian Inimăroiu nu se pot spune multe. În afară de faptul că a câştigat Primăria Sectorului 4 în siajul lui Traian Băsescu, la fel ca şi ceilalţi candidaţi ai Alianţei DA, Inimăroiu nu s-a remarcat prin nimic. Prin natura meseriei, primarul s-a ales şi cu o plângere penală, de care a scăpat însă după câţiva ani de proces. Fostul edil fusese acuzat de magistraţi de abuz în serviciu contra intereselor publice după ce a intrat în conflict cu mafia pieţelor locale.

 

Anca Boagiu, ministrul cu picior în ghips

După ce a pierdut alegerile pentru Primăria Sectorului 2, Anca Boagiu s-a întors în Parlament şi, pentru o scurtă perioadă, până la ieşirea PDL de la guvernare (2005-2007), a ocupat portofoliul de ministru al Integrării Europene. A mai avut un minister, al Transporturilor, poziţie din care a făcut cunoştinţă cu procurorii.

Anca Boagiu a fost audiată, în august 2011, la DNA în dosarul privind tranzacţiile ilegale din Portul Constanţa, în care sunt cercetaţi senatorul PDL Mircea Baniaş şi fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 iul, 23:34
MAG
Bani acum, simplu si convenabil! Acum ai ocazia foarte reala de a castiga bani foarte repede, cu putina ambitie si bunavointa. Sistemul este bine pus la punct si este simplu pentru toti! Fa acum primul pas si cere urgent detalii mai multe la adresa mea de email: [email protected]
07 iul, 23:38
Iri
Iti doresti un venit suplimentar?
O noua metoda de a castiga venituri suplimentare! Acum ai ocazia foarte reala de a castiga bani foarte repede, cu putina ambitie si bunavointa. Sistemul este bine pus la punct si este simplu pentru toti! Fa acum primul pas si cere urgent detalii mai multe la adresa mea de email:[email protected]
30 iun, 05:58
sanda
Va oferim o
posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa
fel incat sa puteti castiga imediat bani, 100 de euro lunar (part-time) sau 285
euro lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta.
Cerem seriozitate maxima! Cand doriti mai multe informatii, contactati unul
dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:[email protected]
24 iun, 12:14
Hertanu Prahoveanu
Votati tigaia....................!!!
24 iun, 11:44
sofia
OFERTA DE LUCRU
Castigi cat de mult lucrezi!!! Editura EPUBLISHERS.SRL, cauta colaboratori pentru piata americana de carti electronice, ceva cu totul NOU se petrece sub ochii vostrii, toti cei care sunt sceptici vor vedea cu ochii lor cum altii vor castiga bani in momentul cand v-om atinge pragul necesar de inscrisi !Ce oferim-plata se calculeaza în functie de implicare si realizari-instruire gratuita prin email-contract legal de comision-posibilitatea de a lucra de acasa fiecare isi face singur programul de lucru.Convinge-te de realitatea informatiei si poti sa ai O AFACERE A TA. Va oferim detalii la adresa de email : [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ