Ce se întâmplă cu plămânii când fumezi? Efectele groaznice ale acestui obicei în timp real VIDEO

| 28 aug, 2014

Cu toţii ştim că fumatul dăunează enorm sănătăţii. Primul video arată clar cât de mult vatămă plămânii acest obicei, afectând capacitatea plămânilor şi funcţia respiratorie şi înnegrind efectiv ţesutul pulmonar. Al doilea clip arată ce se întâmplă cu plămânii după numai 60 de ţigări fumate, scrie descopera.ro.

Fumul de ţigară conţine peste 4000 de substanţe chimice, printre care cel puţin 70 de compuşi cunoscuţi ca fiind cancerigeni.

Fumatul este cea mai răspândită cauză a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) – un termen generic pentru o categorie de afecţiuni ale plămânilor, categorie ce include emfizemul şi bronşita cronică. Fumatul provoacă, la nivelul plămânilor, schimbări extrem de severe, afectând capacitatea pulmonară şi favorizând apariţia unor boli grave, chiar letale, precum cancerul pulmonar, o formă de cancer cu mortalitate ridicată.

Totuşi, renunţarea la fumat înainte de vârsta de 40 de ani măreşte speranţa de viaţă cu 10 ani.

Însă la orice vârstă lăsarea de fumat îmbunătăţeste sănătatea şi speranţa de viaţă. Un studiu realizat în Germania pe 9000 de subiecţi a arătat că până şi persoanele care au fumat zeci de ani pot beneficia, dacă renunţă la fumat, de o reducere cu 40% a riscului de atac de inimă şi accident vascular cerebral, după numai 5 ani de la lăsarea de fumat.

Un alt clip video publicat în cursul acestui an arată ce se întâmplă cu plămânii după fumarea a doar 60 de ţigări. Clipul a fost realizat de Ryan Au, un profesor din Hong Kong, care constatase îngrijorat că mulţi elevi de şcoală generală se apucaseră de fumat. Pentru demonstraţie au fost folosiţi plămâni de porc, a căror culoare s-a modificat vizibil după expunerea la fumul a 60 de ţigări.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ