Ce sfinţi sărbătoresc creştinii sâmbătă

| 09 oct, 21:20

Iată cele mai importante sărbători, potrivit romaniatv.net.

Sărbători religioase 10 octombrie

Ortodoxe

Sf. Mc. Evlampie și Evlampia, sora lui; Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărturisitorul

Greco-catolice

Sf. m. Eulampie și sora sa Eulampia

Romano-catolice

Sf. Daniel Comboni, ep.

Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 10 octombrie.

Acești Sfinți Mucenici au fost din Nicomidia, erau frate și soră și credeau în Hristos. În timpul persecuțiilor împăratului Maximian (286-305), tânărul Evlampie s-a refugiat împreună cu alți creștini în munți și prin ascunzători. Trimis în cetate să cumpere hrană pentru frați, a fost prins, dus la judecată și pus la chinuri. La suferința sa a fost martoră sora sa, Evlampia, care i s-a alăturat, mărturisindu-L pe Hristos. În cele din urmă cei doi frați au fost omorâți prin decapitare.

Astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Vasian, care în timpul împăratului Marcian (450-457) a întemeiat o mănăstire în Constantinopol. După ce a murit, împăratul a zidit o biserică în numele lui.

 

Tot astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Teofil Mărturisitorul, care de la 13 ani a plecat în pustie. În timpul împăratului iconoclast Leon Isaurul (717-741), a fost supus chinurilor, dar convingându-l pe judecător de cinstirea sfintelor icoane a fost eliberat.

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ