Ce tip de intervenţie este penibilă la inundaţii

| 23 apr, 2014

Aruncând o privire în trecut putem rememora momentele scandaloase în care Traian Băsescu s-a comportat arogant şi dispreţuitor cu oamenii afectaţi de furia naturii.

În ultimele zile, presa aservită Palatului Cotroceni a ironizat intervenţia guvernului la inundaţiile din judeţul Teleorman. Acest tip de abordare este ipocrită din moment ce demersul executivului a fost unul pragmatic şi solidar. Prin prezenţa la faţa locului, echipa guvernamentală a dorit să observe realitatea din teren, astfel încât să îi poată ajuta cu promptitudine pe oamenii afectaţi de inundaţii.

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Adevărul, Traian Băsescu a atacat modul în care premierul Victor Ponta şi membrii guvernului au intervenit la inundaţiile din judeţul Teleorman. „Modul cum au făcut intervenţia a fost penibil. Barca gonflabilă, trasă de subofiţeri... Frate, când te duci la inundaţii ştii că poţi să te uzi până la chiloţi. Au fost penibili ca apariţie, dar sper că nu inutili”, a afirmat Traian Băsescu.

Declaraţiile şefului statului prin care acesta le ţine lecţii premierului Victor Ponta şi celorlalţi membri ai guvernului care au intervenit la inundaţiile din judeţul Teleorman sunt profund ipocrite. Aruncând o privire în trecut putem rememora momentele scandaloase în care Traian Băsescu s-a comportat arogant şi dispreţuitor cu oamenii afectaţi de furia naturii. În iulie 2008, prezent la inundaţiile din Moldova, preşedintele şi-a ieşit din minţi când un sinistrat l-a luat la rost, cerându-i socoteală pentru starea precară a digurilor şi pentru proasta intervenţie a autorităţilor. În loc să aibă o abordare echilibrată şi o minimă empatie, preşedintele s-a adresat jignitor omului în cauză strigând la acesta ce este un „bolşevic de ultimă speţă”.

Traian Băsescu şi-a dat arama pe faţă şi în iulie 2010, în faţa sinistraţilor din Dorohoi unde i-a ironizat pe oameni după ce a fost apostrofat pentru proasta intervenţie la inundaţii. Desigur, şeful statului nu a zăbovit la discuţii cu oamenii afectaţi de inundaţii, Traian Băsescu oprindu-se pentru mai mult timp la casa unei consiliere PDL. Mai mult, şeful statului i-a luat la rost pe cei afectaţi de inundaţii pentru că nu şi-au făcut asigurare la case. Când o femeie cadru didactic i-a reproşat că nu a putut să îşi facă asigurare pentru casă deoarece i-au fost tăiate 25% din venituri, nemaiavând argumente Traian Băsescu a cedat nervos şi i-a spus femeii: „Hai să renunţăm la ţăţisme!’’.

Dincolo de declaraţiile lui Traian Băsescu, nici protejaţii acestuia nu s-au arătat mai prejos. În perioada scurtă în care a deţinut mandatul de premier, prezidenţiabilul Mihai Răzvan Ungureanu şi-a arătat şi el „bunele intenţii” faţă de sinistraţi. Prezent la o acţiune de deszăpezire în judeţul Buzău fostul premier s-a adresat localnicilor înzăpeziţi că „nu putem plăti lenea la nesfârşit”.

Genul de aborare pe care preşedintele Traian Băsescu şi apropiaţii săi l-au avut faţă de oamenii năpăstuiţi de evenimentele naturale potrivnice sunt condamnabile. În loc să îşi arate solidaritatea şi compasiunea, şeful statului s-a deplasat la faţa locului doar pentru a intra în conflict cu cei afectaţi de furia naturii şi pentru a politiza acţiunea de intervenţie.

În contrapondere cu şeful statului, premierul Ponta este exponentul unui alt model în relaţionarea cu oamenii loviţi de indundaţii, unde cuvintele de ordine sunt promptitudinea în intervenţii şi solidaritatea. În urma inspecţiei din Teleorman realizată de primul ministru şi de ceilalţi reprezentanţi ai guvernului, executivul va aloca 15 milioane de lei pentru construirea unui dig şi efectuarea altor lucrări necesare sistematizării râurilor Vedea şi Teleorman. De asemenea, pentru a veni în sprijinul celor afectaţi de inundaţii guvernul va distribui materiale de construcții celor care trebuie să își repare casa.

Analizând cele două modele de acţiune putem observa că abordarea lui Traian Băsescu nu are nimic în comun cu modul în care ar trebui să se prezinte un preşedinte în relaţia cu cetăţenii. Modelul promovat de şeful statului este unul depăşit şi perimat şi care nu se pliază pe aşteptările oamenilor năpăstuiţi. În contrast, premierul Victor Ponta şi-a arătat compasiunea faţă de sinistraţi prin ajutorarea acestora şi luarea unor măsuri de prevenire a viitoarelor inundaţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 apr, 2014
osanul
Cred ca "ziarista" spera ca intr-o zi va fi si ea in barca . Chiar daca satele vor disparea .....
23 apr, 2014
delia
Se pare că prostia se plătește
bine. Domnișoară dragă .ești penibilă !
26 apr, 2014
osanul
Nu este numai penibila este rau intentionata si profitoare. No sa ajunga departe .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ