CE vrea să elimine birocraţia necesară la mutarea într-un stat UE

| 24 apr, 2013

Comisia Europeană vrea să elimine procesul birocratic pentru recunoaşterea, într-un stat membru UE, a documentelor oficiale eliberate într-o altă ţară europeană.

Documente precum certificatul de naştere sau cel de căsătorie au nevoie, în prezent, de o apostilă care să demonstreze că sunt autentice, dacă posesorii lor se mută într-un alt stat membru UE. Acest proces presupune investirea de timp şi bani.

De aceeaşi birocraţie se lovesc şi întreprinderile care desfăşoară activitate transfrontalieră în cadrul UE, pe piaţa unică a UE.

Pentru a dovedi statutul lor juridic atunci când desfăşoară activităţi transfrontaliere, de cele mai multe ori vor trebui să prezinte o serie de documente oficiale legalizate. Aceste cerinţe datează din perioada în care ţările aveau încredere într-un document oficial numai atunci când provenea de la Ministerul de Externe din altă ţară.

Comisia Europeană spune că, aşa cum avem încredere reciprocă în hotărârile judecătoreşti pronunţate în alt stat membru, ar trebui să putem să avem încredere în serviciul Stării civile din statul membru care eliberează certificate de naştere, fără a fi nevoie ca Ministerul de Externe, Ministerul Justiţiei sau alte autorităţi să garanteze pentru acestea.

"Atunci când vă mutaţi în străinătate, îndeplinirea acestor formalităţi costisitoare pentru a stabili că certificatul dumneavoastră de naştere este într-adevăr un certificat de naştere sau doar pentru a putea utiliza certificatul unei întreprinderi creează inconveniente de ordin birocratic. Am auzit nenumărate relatări despre dificultăţile întâmpinate în îndeplinirea acestor cerinţe greu de înţeles. Astăzi, Comisia acţionează pentru a simplifica vieţile oamenilor şi ale întreprinderilor atunci când îşi exercită dreptul la liberă circulaţie în UE.", a spus Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.

Potrivit propunerilor Comisiei, cetăţenii şi întreprinderile nu vor mai trebui să prezinte versiuni legalizate costisitoare sau traduceri autentificate ale documentelor oficiale atunci când, de exemplu, înregistrează o casă sau o societate, când se căsătoresc sau când solicită o carte de rezidenţă.

Douăsprezece categorii de documente oficiale ar fi exceptate automat, fără formalităţi precum apostilare şi legalizare, impuse, în prezent, pentru aproximativ 1,4 milioane de documente în cadrul UE pe an. Eliminarea acestor cerinţe va însemna economii de până la 330 de milioane de euro pentru cetăţeni şi întreprinderi, fără a pune la socoteală timpul economisit şi inconvenientele evitate.

Pentru a dobândi statutul de act legislativ, regulamentul propus va trebui să fie adoptat de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri, prin procedura legislativă ordinară.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ