Cedează Băsescu sub presiunea dosarelor?

| 24 noi, 2014

Duminică seara, telespectatorii care urmăreau emisiunea Actualitatea Românească difuzată de B1TV au avut parte de o surpriză. Președintele în exercițiu, Traian Băsescu, a intrat în direct prin telefon pentru a-i da replica unuia dintre invitații din platou.

Traian Băsescu a combătut declarațiile făcute de directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, care a afirmat în contextul unei discuții mai largi, ce pornea de la dosarul în care este cercetată Alina Bica, fosta procuroare-șefă a DIICOT, că după încheierea mandatului de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu va trebui să răspundă la rândul său pentru fapte de trafic de influență. Șeful statului a replicat însă prompt: ”Ați afirmat mai înainte că sigur și Băsescu o să dea cu subsemnatul pentru trafic de influență. Nu veți găsi în zece ani o astfel de intervenție. Aveți libertatea să spuneți ce vreți. Nu a existat în zece ani nicio intervenție în favoarea cuiva pentru că numai așa am reusit să-mi fac treaba. (...) Știu că sunt destui care vor să distrugă cât se poate din ce am făcut în mandat. Președintele României din ultimii zece ani nu a practicat acest tip de intervenții, când am făcut intervenții în Guvern le-am făcut instituțional. Uitați povestea asta. Am intervenit ca să îl liniștesc pe domnul Moraru. Văd bucuria unora să mă lezeze în ultimele zile de mandat. Dacă știe cineva că am făcut intervenții în favoarea unui om de afaceri să sune și să spună pe postul dumneavoastră”, a spus șeful statului.

Citeşte şi: Dan Voiculescu, ordin din închisoare: PC şi Tăriceanu să iniţieze suspendarea lui Băsescu

Ceea ce surprinde la această intervenție nu este faptul că Traian Băsescu neagă faptul că ar fi intervenit în favoarea unora sau a altora, ci promptitudinea replicii. Și aceasta pentru că sunt ani buni de când președintele în exercițiu a renunțat să mai intre în direct pe la diverse posturi de televiziune pentru a combate afirmațiile care îl vizează.

Or, luând în considerare acest aspect, nu putem trage decât o singură concluzie. Chiar dacă refuză altminteri (și a făcut-o inclusiv la B1TV duminică seara) să comenteze cazul Alinei Bica, Traian Băsescu simte în mod evident o presiune în raport cu acest dosar instrumentat de procurorii DNA.

De ce natură poate fi această presiune, rămâne de văzut. Se poate specula în fond, dată fiind implicarea unor oameni de afaceri care i-au fost asociați președintelui la un moment dat sau ținând cont de faptul că el este cel care a numit-o pe Alina Bica la DIICOT, că presiunea în cauză ar putea avea chiar și o natură penală. Nu este exclus ca șeful statului să se fi temut că ipoteza lansată de Adrian Moraru le-ar putea da idei procurorilor de la DNA că ar putea fi chemat direct, după încheierea mandatului prezidențial, să dea cu subsemnatul în respectivul dosar.

Cu certitudine însă, ținând cont de motivele remarcate mai sus, Traian Băsescu resimte la acest moment o presiune de natură imagologică. De unde și reacția extrem de promptă a președintelui, care a lăsat la o parte obiceiul de a nu apela la asemenea intervenții și a încercat de o manieră cât se poate de apăsată să combată ipoteza avansată de Adrian Moraru.

Citeşte şi: Băsescu, la un pas să intre la ZDUP? Scenariul lui Cristian Tudor Popescu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 noi, 2014
ion
La haznale Basescu nu s-a obosit sa dea replica !!!! Nu intra in morcirla in care va place sa va scaldati pentru cativa banuti ! Bleah !!!! Un site de r... !
25 noi, 2014
gelu
da,
da dupa spusele voastre mai basisrilor nesimtiti te pomenesti ca maine poimaine o sa-l declarati pe Basescu sfant si blajin,asa de neprihanit il vedeti,cadeav-ar la inima sa va cada.
24 noi, 2014
dan slugarescu
sa intors Galacticul Ponta din Dubai...
acum ne ocupam nitel de bugetul pe 2015,daca tot ne-am lins ranile?
Cu certitudine însă, ținând cont de motivele remarcate mai sus, Ponta nu resimte la acest moment o presiune de natură imagologică ...
este imun....
25 noi, 2014
klausescu
ca orice roman din clasa de mijloc, asa cum singur se declara, klaus johanis detine 6 imobile, isi petrece vacantele in rep. Dominincana si Miami si are un BMW de lux. Toate astea sunt SIGUR muuuuult mai ieftine decat Dubaiul intergalacticului.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ