Cel mai consumat drog în România este canabisul

| 28 mai, 2013

Cel mai consumat drog în România este canabisul, conform directorului Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Sorin Oprea. Instituţia a prezentat o sinteză cu privire la situaţia drogurilor din România în 2012.

"În România cel mai consumat drog este canabisul, urmat de substanţele noi cu proprietăţi psihoactive, aşa-numitele etnobotanice şi apoi de heroină. Sunt componenţa unui clasament ad-hoc, ele se pot modifica, iar datele concrete pentru această situaţie le vom avea în cursul anului 2013, când ANA va finaliza studiul", a precizat Sorin Oprea.

El a menţionat că, faţă de 2011, anul trecut s-a înregistrat o stabilizare în ceea ce priveşte consumul de droguri şi substanţele consumate.

"Sunt câteva mutaţii care pot fi identificate şi anume faptul că scade consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive şi creşte consumul pe heroină. Pe canabis are o componentă constantă, cu o creştere foarte uşoară în 2012. Aceste informaţii pe anul trecut provin din evaluarea datelor care au fost culese de la nivelul urgenţelor şi al admiterilor la tratament (ale persoanelor consumatoare de droguri n.r.)", a anunţat şeful ANA.

Potrivit sintezei ANA, similar majorităţii ţărilor europene, canabisul continuă să fie şi în România cel mai consumat drog tradiţional, în schimb interesul consumatorilor de droguri din ţara noastră pentru cocaină rămâne în continuare foarte scăzut.

Acelaşi document relevă că apariţia şi consumul substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive continuă să genereze principala problematică în domeniul drogurilor cu care se confruntă România.

"Cele mai îngrijorătoare aspecte sunt cele legate de consumul injectabil şi de riscurile asociate acestuia. În acest sens, pe de o parte, nivelurile ridicate ale prevalenţei HIV şi ale virusurilor hepatice B şi C în rândul consumatorilor de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, pe de altă parte numărul crescut al urgenţelor medicale determinate de consumul unor astfel de substanţe (în peste două treimi - 67,7% - dintre cazurile de urgenţă înregistrate în 2012 şi cauzate de consumul de droguri ilicite, a fost raportat un asemenea tip de consum), precum şi prezenţa unor cazuri de deces în care s-a menţionat un astfel de consum (...) conduc la concluzia unui consum problematic al acestor tipuri de substanţe", se arată în sinteză.

Anul trecut heroina deţinea ponderea cea mai mare din totalul cazurilor de admitere la tratament.

În 2012, s-au înregistrat 26 de cazuri declarate ca decese direct asociate consumului de droguri la nivel naţional, toate din Bucureşti şi 16 de situaţii de morţi indirect asociate consumului de droguri.

În altă ordine de idei, conform datelor furnizate de DIICOT, pe parcursul anului 2012 numărul total al cauzelor soluţionate de către parchete pentru comiterea de infracţiuni la regimul drogurilor şi precursorilor s-a ridicat la 3.775, cifră în scădere cu circa 8% faţă de cea din 2011.

În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii.

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ