Cele mai frecvente greşeli în bucătărie. Cum se bat corect albuşurile

| 12 mar, 2014

Să citeşti o reţetă de la cap la coadă este la fel de important ca uitatul pe hartă înainte de a pleca la drum. În bucătărie, chiar şi cea mai mică greşeală poate compromite în întregime o reţetă, aşa că, dacă vrei o mâncare ca la carte, urmează instrucţiunile în cele mai mici detalii, de la viteza mixerului, la temperarura de coacere.

Iată care sunt cele mai frecvente greşeli în bucătărie:

1. Nu testezi temperatura cuptorului

Rezultatul? Mâncarea fie se va arde, fie va rămâne crudă. Înainte de a da mâncarea la cuptor, verifică-i temperatura folosind un termometru special. Urmăreşte apoi “punctele fierbinţi” – majoritatea cuptoarelor, mai ales cele vechi, ard mai tare în anumite zone. Cum verifici zonele periculoase? Iei o tavă întinsă, aşezi pe toată suprafaţa felii de pâine şi le dai la cupor câteva minute. În funcţie de gradul de coacere a pâinii, îţi vei da seama care sunt zonele unde flacăra arde mai puternic. Odată identificate, va trebui să fereşti zona.

2. Nu cântăreşti ingredientele

O cană de făină nu cântăreşte la fel pentru toţi bucătarii. Când alegi să măsori astfel făina, pune făina în cană cu o lingură, apoi niveleaz-o cu un cuţit. Şi nu apăsa!

3. Încarci prea rău cratiţa

Rezultatul? O mâncare apoasă, fără gust. Când sunt gătite, alimentele lasă apă. Asigură-te că rămâne suficient spaţiu în cratiţă pentru a permite aburului să se evapore. Când te grăbeşti, ai tendinţa să îngrămădeşti mai multă mâncare într-un singur vas. Dacă trebuie să prăjeşti carne, nu vei avea rezultatatul dorit – acea crustă arămie, crocantă. Dacă te grăbeşti, găteşte în două vase. E atât de simplu…

4. Nu baţi albuşurile corect

Rezultatul? Albuşul nu se va bate spumă. De cealaltă parte, însă, bătute prea mult, albuşurile vor face aluatul să se lase. Un albuş bătut corect are volum, este cremos şi lucios. În primă fază, separă cu atenţie albuşul de gălbenuş. Chiar şi cea mai mică urmă de gălbenuş poate compromite reţeta în totalitate. Lasă albuşurile să se odihnească la temperatura camerei câteva minute. Astfel, se vor bate mai bine decât ar face-o dacă le-ai folosi direct de la frigider. Albuşurile se amestecă folosind un mixer la viteză mică, până se desfac şi formează bule, apoi se continuă la viteză mare, până când încep să se întărească. Când scoţi paletele din albuş, acesta trebuie să stea ţeapăn. În schimb, dacă le baţi prea mult, albuşurile se pot tăia.

5. Întorci carnea prea des

E atât de tentant să amesteci mâncarea, să o întorci de pe o parte pe alta, să o înţepi… Carnea, însă, nu va căpăta acea crustă arămie dacă o tot întorci. Cum îţi dai seama când este făcută pe o parte? Dacă nu poţi băga o spatulă sub crustă, trebuie s-o mai laşi. Nu încerca să o întorci forţat! Carnea se va lipi de fundul tigăii şi se va rupe.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ