Cenuşa lui Gabriel García Márquez va fi împărţită între Columbia şi Mexic

| 19 apr, 2014

Cenuşa lui Gabriel García Márquez va fi împărţită între Columbia natală şi Mexic, ţara care i-a oferit adăpost în urmă cu jumătate de secol, a anunţat sâmbătă ambasadorul Columbiei la Ciudad de Mexico, José Gabriel Ortiz, citat de ediţia online a cotidianului spaniol El Periodico.

'Bineînţeles că în Mexic va rămâne o parte (din cenuşă), cel puţin, şi mă gândesc că ulterior s-ar putea duce altă parte în Columbia', a precizat ambasadorul columbian, care a adăugat că, dat fiind că şi columbienii vor să-i aducă un omagiu lui Gabo, 'o parte din cenuşă' ar urma să fie dusă acolo.

García Márquez trăia în Mexic de la începutul anilor şaizeci, însă nu a renunţat niciodată la cetăţenia columbiană. El însuşi povestea că venise în Mexic doar pentru o săptămână, pentru a-şi vizita compatriotul, pe scriitorul Álvaro Mutis, dar că a rămas acolo pentru totdeauna.

Casa în care a locuit în Mexic s-a transformat într-un loc de pelerinaj, prieteni, personalităţi din domeniul culturii şi oameni politici venind pentru a-şi lua rămas bun de la autorul 'Unui veac de singurătate' şi pentru a transmite condoleanţe familiei. 

Văduva laureatului premiului Nobel pentru literatură, Mercedes Barcha, era 'liniştită' şi 'calmă', potrivit unor prieteni de familie, dar şi 'plină de tristeţe', conform declaraţiilor lui Jacobo Zabludovsky, un cunoscut ziarist mexican care a avut o relaţie strânsă de prietenie cu familia scriitorului columbian. 'E bine, răspunde la telefon fără încetare, e foarte tristă, dar e liniştită', a spus Zabludovsky.

Cântăreaţa columbiană Shakira a trimis o coroană de margarete şi trandafiri albi cu un mesaj în care a scris: 'Sincere condoleanţe. Shakira'. Numeroşi columbieni şi mexicani au sosit la casa scriitorului pentru a aduce trandafiri sau buchete de floarea soarelui.

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982, a murit joi, 17 aprilie, la 87 de ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ