Cercetătorii care studiază somnul știu cum poți dormi mai bine și mai sănătos

| 09 sep, 16:27

Probabil că ai observat că nu dormi bine oriunde, de exemplu la etaj într-o cameră în care razele soarelui bat direct pe fața ta. Însă, specialiștii au descoperit care sunt cele mai bune locuri unde poți să dormi bine și mult.

Este vorba despre camerele amenajate la subteran. Chiar dacă sună ciudat, specialiștii spun că locurile izolate produc o serie de schimbări în organismul uman, inclusiv la nivel psihic.

Se pare că atunci când corpul tău nu mai este expus la lumina soarelui și ești izolat de restul lumii, ciclurile tale de somn suferă modificări. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii după ce au efectuat mai multe experimente.

Mai exact, în cadrul unui experiment, cercetătorii Josie Laures și Antoine Senni au locuit timp de câteva săptămâni într-o peșteră, în spații diferite, izolați unul de celălalt. În mod paradoxal, amândoi au avut impresia că a trecut mult mai puțin timp decât în realitate. Care este explicația?

Ei bine, fiind izolați și neavând prea multe obiecte prin care să-și găsească o preocupare, au avut tendința să doarmă mult mai mult, nu constant, dar, în total, somnul s-a întins pe un interval de 30 de ore.

Pe tot parcursul, exploratorii au fost monitorizați la suprafață de alți cercetători, care le-au studiat semnele vitale și modul în care sănătatea avea de suferit. Astfel, au descperit că natura noastră, de specie diurnă, ne face să fim sensibili la lumina soarelui. Din acest motiv, în momentul în care nu mai suntem expuși la soare, corpul nostru nu mai este conștient de trecerea orelor și, implicit, a zilelor.

Nici măcar ora de culcare nu mai ști când e, așa că organismul tău, pentru a se proteja, intră preventiv în stare de somnolență. Problema e că uneori, acest mecanism poate să te și afecteze (iremediabil) pe plan psihic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ