Cercetătorii elucidează MISTERUL! Ce SIMT oamenii când MOR

| 25 aug, 2014

Un studiu realizat de neurologi de la Universitatea Cambridge vine cu posibile explicatii pentru fiecare din aceste senzaţiile ciudate simţite şi povestite de oamenii care au fost la un pas de moarte, informează Live Science. Nu e nimic mistic, e vorba de reactia organismului, spun ei.

Experintele lor sunt deja binecunoscute, asemenea stari fiind relatate inca din Antichitate. Desi pana acum erau invaluite in mister, se pare ca oamenii de stiinta au reusit pana la urma sa le explice din punct de vedere medical si rational.

Un studiu publicat realizat de neurologi de la Universitatea Cambridge si citat de livescience.com vine cu posibile explicatii pentru fiecare din aceste senzatii ciudate. Nu este nimic mistic, e vorba de reactia organismului, spun ei.

Astfel, convingerea ca ai murit este o stare des intalnita la unii pacienti cu sindromul Cotard, fiind vorba de o disfunctie neurologica care produce senzatii foarte bizare.

Cea mai des invocata stare legata de apropierea mortii este decorporalizarea. Ea este insa frecventa la multe persoane care au tulburari de somn, aparand si in urma paraliziei in timpul somnului. Astfel, bolnavul este partial constient, dar nu se poate misca si poate avea halucinatii, visul.

Combinandu-se cu realitatea si in acest fel poata sa apara si impresia de plutirea deasupra propriului corp. S-a facut si un experiment in acest sens, prin stimularea unei parti a creierului, iar subiectii au trait senzatii similare celor care afirma ca s-au intors din moarte.

Intalnirea cu monstri sau oameni care au murit este si ea explicata. Un exces de dopamina poate produce halucinatii, iar acest dezechilibru hormonal apare in multe afectiuni neurologice sau in urma unor traume. La randul ei, starea de euforie traita inaintea mortii poate fi produsa de droguri sau medicamante, acestea putand provoca si halucinatii sau senzatia decorporalizarii. Asta nu inseamna ca oamenii care relateaza asemenea experiente au fost neaparat drogati, pentru ca si o trauma puternica poate declansa in creier o reactie similara.

Inaintarea spre un tunel luminos poate fi provocata de lipsa de oxigenare a creierului, care poate urma si unei stari de frica extrema.

Concluzia medicilor care au realizat studiul este ca de multe ori oamenii aflati in situatii limita isi explica senzatiile traite in functie de credinta si dorinta fiecaruia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 sep, 2014
Preafericitul Daniel Trafaleteanul
Comunicat public din partea Patriarhiei Române

Dragi credincioşi, sunt Preafericirea Mea Daniel şi în calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române vă înştiinţez că suntem în pragul colapsului: ţara noastră a rămas fără resurse de ċăċat!

Din cauza sărbatorilor ortodoxe din ultimele săptămâni, rezerva de ċăċat a României a fost epuizată. Deşi existau câteva diferenţe de opinie între membrii Sfântului Sinod, când a fost vorba de mâncat ċăċat, cu toţii au ajuns la un consens şi nimeni nu a mai ţinut cont de funcţie, vârstă şi simpatii, toţi aceştia trecând direct la înfulecat.

Trist este faptul că majoritatea credincioşilor nu s-au mulţumit să consume ċăċat în timpul slujbelor, ci şi-au luat şi câte doi saci pentru acasă. Absolut toţi enoriaşii au mâncat ċăċat în timpul slujbelor, în timpul discuţiilor de pe marginea străzii şi chiar alături de familiile lor, la chermeze, nunţi, botezuri sau cumetrii.

Pasiunea pentru consumul de ċăċat s-a răspândit rapid, astfel că o multitudine de preoţi, diaconi, călugari, episcopi si mitropoliţi s-au apucat, la rândul lor, să mănânce ċăċat. Din păcate pentru ei, zăcămintele de ċăċat ale României au fost epuizate, astfel că doar printr-o minune va mai fi descoperit vreun zăcământ de ċăċat care încă n-a fost consumat în această ţară. În acest mod se poate explica de ce, în ultima perioadă, foarte mulţi credincioşi au început să mănânce ċăċat în afara ţării, chiar şi prin moschei, sinagogi sau temple.

Cu sufletul plin de speranţa că vom identifica un nou zăcământ de ċăċat pe teritoriul ţării noastre, astfel încât să nu fie nevoie sa apelăm la importuri şi gândindu-ne cu evlavie la Bântuitorul nostru Iisus, vă spun „Fiţi binecuvântaţi, fiilor”. Doamne ajută!
06 sep, 2014
Părintele Cleopache
Maica Ecaterina şi maica Filofteia sunt prezente la slujba de Izvorul Tămăduirii:
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă!

***
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc!

***
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent?
- Vaaai, se poate, părinte?

***
- De ce mai au creier ortonauţii?
- Pentru că gestul contează.

***
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini!
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.

***
- De ce merge Iisus pe apă?
- Orice rąhąt pluteşte.

***
- Care este numele real al lui Iisus?
- Conchita Wurst.

***
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, către Sfântul Petru:
- Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici?

***
- De ce Iisus nu s-a născut în Epoca de Piatră?
- Pentru că nu existau cuie.

***
- Care este diferenţa dintre Iisus şi o icoană a lui Iisus?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.

***
- Care este deosebirea dintre o femeie şi o biserică?
- În biserică mai întâi intri şi tocmai apoi te rogi.

***
- De ce moare Iisus în fiecare an?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.

***
- Se poate ruga un ortonaut în patru labe?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ