Cercetătorii explică mecanismele prin care creierul ne împinge la cele mai proaste decizii

| 09 sep, 14:01

Cu siguranță ai luat o mulțime de decizii proaste fără să le gândești pe moment. Astfel, apare următoarea întrebare: de ce creierul tău te împinge uneori să iei cele mai proaste decizii? Iată care este explicația cercetătorilor.

„Ești în mașină și te îndrepți spre o intersecție. Semaforul devine galben, moment în care te gândești să apeși accelerația, doar că vezi o mașină de poliție. Imediat îți dai seama că această mișcare nu este tocmai inspirată. Dar există o mare probabilitate să o faci oricum", spune Susan Courtney, profesor la Departamentul de Științe Psihologice din cadrul Universității Johns Hopkins.

Tot Susan Courtney explică că deși o anumită zonă din creierul tău recunoaște mașina de poliția, celelalte zone au înceăut deja să pună în aplicare planul inițial de accelera. Iar pentru a opri un plan ce se află deja în curs de desfășurare e nevoie de un grad ridicat de inteligență.
De asemenea, pentru a afla cu exactitate de ce lumăm uneori decizii fără să gândim, Courtney și echipa lui au realizat un studiu în cadrul căruia au monitorizat ctivitatea creierului a 21 de persoane.

Mai exact, participanților li s-a cerut să se concentreze pe un punct central pe ecran și să aștepte ca o țintă să apară din altă parte. Uneori li s-a permis să facă lucrurile natural și să-și îndrepte privirea spre ținta apărută. Alteori, însă, au primit un indiciu vizual ca să depășească impulsul de a-și muta privirea. Cu alte cuvinte, au trebuit să anuleze o acțiune pe care creierul deja intenționa să o realizeze.

Rezultatele au arătat că oprirea unei acțiuni a implicat trei zone ale creierului pentru a comunica cu alte opt zone. „Comunicare trebuie să se întâmple în aproximativ o zecime de secundă. După aceea, un semnal este trimis mușchilor ochiului și nu există nicio modalitate de a opri. Acesta este momentul în care ne simțim groaznic, moment în care creierul nostru știe că nu trebuia să apese accelerația", au declarat cercetătorii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ