China vrea să se doteze cu un al doilea portavion, mai mare decât primul

| 24 apr, 2013

China vrea să își extindă puterea maritimă cu un nou portavion, mai mare și capabil să transporte mai multe avioane de vânătoare decât primul.

Song Xue, şeful statului major adjunct al Marinei chineze, a precizat în faţa ataşaţilor militari din 64 de ţări că: "Sperăm că viitorul portavion  va fi cel mai mare și că va putea transporta mai multe avioane".

Aceştia au fost primiţi marţi cu ocazia aniversării a 64 de ani de la crearea Marinei chineze. În septembrie anul trecut, China şi-a pus în funcţiune primul portavion, denumit Liaoning, construit pe scheletul unei nave destinate iniţial Marinei sovietice, Variag, care nu a fost niciodată definitivată.

Agenţia France Presse aminteşte că această punere în serviciu a portavionului a avut loc în plină criză a relaţiilor dintre Beijing şi Tokyo în jurul suveranităţii unui grup de insule - denumite Diaoyu în chineză şi Senkaku în japoneză - din Marea Chinei Orientale.

Contraamiralul a explicat că Marina chineză lucrează în prezent la formarea unui grup aerian compus din cel puţin două escadrile pentru Liaoning, inclusiv avioane de vânătoare, avioane de recunoaştere, aparate antisubmarine şi de bruiaj electronic, dar şi aeronave cu posibilitate de decolare verticală. El a precizat că Liaoning a fost plasat sub comandamentul direct al cartierului general al Marinei şi nu depinde de niciuna dintre cele trei flote ale acesteia în mod special.
Pe de altă parte, responsabilul a declarat că informaţiile apărute în presă potrivit cărora acest al doilea portavion chinez va fi construit la Shanghai sunt inexacte.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ