CIA a plătit României "milioane de dolari" pentru a găzdui centre de detenţie secrete - avocat

| 30 iun, 12:57

CIA a plătit României 'milioane de dolari' pentru a găzdui pe teritoriul său închisori secrete, a declarat miercuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului avocata cetăţeanului saudit Abd al Rahim al-Nashiri, care a depus o plângere la CEDO împotriva României cu privire la predarea sa către un centru de detenţie secret al CIA, relatează joi Associated Press, preluată de Al Arabiya.

Amrit Singh a declarat în instanţă, în ziua deschiderii cazului, că pe teritoriul României au existat închisori ale CIA în perioada 2003-2005 cu 'încuviinţarea şi complicitatea' guvernului de la Bucureşti, acuzaţie respinsă însă de autorităţile române.

Agentul guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar, a răspuns că este nevoie de mai mult decât de 'indicii şi speculaţii pentru a stabili responsabilităţile statului'. Ea a afirmat că o anchetă este în curs de desfăşurare, scrie sursa citată.

CEDO a anunţat că se va pronunţa în câteva luni dacă România a permis cu bună ştiinţă închisori secrete ale CIA pe teritoriul său şi dacă a eşuat în a împiedica acte de tortură împotriva clientului lui Singh.

Presupusa prezenţă a închisorilor secrete ale CIA rămâne un subiect sensibil în România, un puternic aliat al Statelor Unite, care la momentul respectiv a încercat să obţină sprijinul Washingtonului pentru a adera la NATO, ceea ce s-a întâmplat în 2004, comentează sursa citată.

Avocata Amrit Singh a declarat prin telefon pentru Associated Press că argumentele României sunt 'confuze şi de negare'. Ea a spus că al-Nashiri a fost încătuşat, privat de somn, supus la zgomote şi lumini puternice, lovit şi hrănit forţat la o închisoare CIA din Bucureşti în 2004. Clientul său se află în prezent în custodia SUA la centrul de detenţie de la Guantanamo.

Raportul Comisiei Serviciilor de Informaţii din Senatul american privind tortura practicată de CIA asupra suspecţilor de terorism a fost finalizat în 2014. Raportul nu menţionează direct România, mai scrie sursa citată.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ