Cinci ex-conducători ai ETA, urmăriţi pentru CRIME împotriva umanităţii

| 28 oct, 08:59

Un judecător spaniol a inculpat cinci ex-conducători ai ETA, dintre care patru sunt încarceraţi în Franţa, pentru crime împotriva umanităţii în urma atentatelor comise de organizaţia separatistă bască din octombrie 2004, soldate cu 12 victime, relatează AFP, transmite Agerpres.

Într-o ordonanţă emisă marţi, un judecător de la Audienţa naţională, jurisdicţia competentă în materie de terorism în Spania, îl pune sub acuzare pe Jose Antonio Urruticoetxea zis 'Josu Ternera', conducător istoric al organizaţiei (1977-1992), dat în urmărire după o ultimă tentativă de arestare a lui în Franţa, în 2013. 

Ordonanţa îi vizează şi pe foştii şefi militari presupuşi Garikoitz Aspiazu Rubina alias 'Txeroki', arestat în 2008 în Franţa, Aitzol Iriondo Yarza, arestat în 2008, şi Mikel Carrera Sarobe (capturat în 2010), precum şi Aitor Elizaran Aguilar, ex-şef al aparatului politic (reţinut în 2009). 

Magistratul Juan Pablo Gonzalez detaliază în document atentatele comise de ETA într-o perioadă în care cei cinci sunt suspectaţi că au condus organizaţia, între care şi atentatul comis în 30 decembrie 2006 pe terminalul 4 al aeroportului Barajas din Madrid, în care şi-au pierdut viaţa doi cetăţeni ecuadorieni. 

În total, 12 persoane au fost ucise între 2004, data intrării în vigoare a noului Cod penal care prevede noţiunea de 'crimă împotriva umanităţii', şi martie 2010, anul ultimului deces, cel al unui poliţist francez, ucis în cursul unei urmăriri în regiunea pariziană. 

Judecătorul estimează că, în calitate de cei mai înalţi conducători ai ETA, o organizaţie foarte ierarhizată, ei erau la curent şi putuseră să dea 'instrucţiuni' cu privire la aceste atentate. 

Crima împotriva umanităţii este 'atacul sistematic împotriva unei părţi a populaţiei, compusă din colective urmărite din motive politice şi ideologice, a cărei eliminare şi expulzare sunt considerate necesare din punct de vedere strategic de organizaţie din raţiuni politice', justifică magistratul, estimând că această definiţie poate fi reţinută. 

Ancheta începuse în iulie cu plângerea mai multor asociaţii ale victimelor ETA, în special 'Demnitate şi justiţie'. 

La sfârşitul lunii iulie, justiţia spaniolă solicitase deja Franţei permisiunea de a interoga opt ex-conducători ai organizaţiei separatiste basce ETA, în cadrul acestei anchete, dintre care mai mulţi lideri au fost inculpaţi în final. 

ETA, plasată pe lista organizaţiilor teroriste a UE, este considerată responsabilă de moartea a cel puţin 829 de persoane în atentate comise în numele luptei sale pentru independenţa Ţării Bascilor şi Navarrei. Ea a renunţat la violenţă în octombrie 2011, dar a refuzat să se dizolve, aşa cum cereau Parisul şi Madridul.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ