Cine este Mihnea Moţoc, noua propunere de ministru de Externe

| 19 noi, 2014

Prin numirea lui Mihnea Motoc în fruntea Ministerului Afacerilor Externe, șeful cabinetului acordă un vot de încredere diplomației românești, la conducerea căreia propune un om din cadrul sistemului. Astfel, fiind familiarizat cu nevoile și provocările instituției și făcând parte mai bine de 20 de ani din diplomația românească.

Ca urmare a organizării deficitare a procesului de votare în cadrul unor secții din străinătate, Teodor Meleșcanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Afacerilor Externe. Plecarea sa de la conducerea diplomației românești vine după ce premierul Victor Ponta a atenționat conducerea MAE că va fi nevoită să demisioneze în cazul în care în turul al doilea de scrutin vor apărea noi disfuncționalități în procesul de vot din Diaspora.

Luând act de demisia lui Teodor Meleșcanu, în ședința de Guvern de marți, premierul Victor Ponta a anunțat că îl va propune pentru funcția de ministru de Externe pe Mihnea Moțoc. În vârstă de 48 de ani, Mihnea Moțoc este un diplomat de carieră cu o vastă experiență în domeniu. De profesie magistrat acesta s-a angajat în candrul MAE începând cu anul 1991, la Direcția Juridică. Mihnea Motoc este licențiat în drept la Universitatea București, deține un Master în Drept Internațional Public și Drept Comparat la Universitatea George Washington din SUA, precum și studii post-universitare în Drept Internațional Public și Privat la Universitatea din Nisa.

Citeşte şi: Traian Băsescu a semnat decretele de numire a miniștrilor la Externe și Cultură

Până la propunerea făcută de Victor Ponta, Mihnea Motoc a reprezentat interesele României la Bruxelles în calitate de ambasador la Uniunea Europeană. Înainte de a fi numit ambasador la UE, Motoc a fost reprezentantul României la ONU, în perioada 2003-2008. În această calitate, a fost reprezentantul României în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2004 - 2005. În perioada 2001 - 2003 viitorul șef al diplomației românești a fost secretar de stat al MAE iar anterior a ocupat timp de doi ani postul de ambasador al României în Olanda.

Dacă va fi numit în postul de la Ministerul Afacerilor Externe, experiența în calitate de reprezentant al României la Bruxelles pentru o perioadă îndelungată a viitorului șef al diplomației românești se va constitui într-un puternic atu pentru țara noastră din perspectiva relațiilor cu Uniunea Europeană. Lui Mihnea Motoc îi va fi mult mai ușor să colaboreze cu instituțiile comunitare de la Bruxelles, reprezentând astfel cu succes interesele naționale ale României.

Citeşte şi: Ambasadorul României pe lângă UE, Mihnea Motoc, propus ca ministru al Afacerilor Externe

Prin numirea lui Mihnea Motoc în fruntea Ministerului Afacerilor Externe, șeful cabinetului acordă un vot de încredere diplomației românești, la conducerea căreia propune un om din cadrul sistemului. Astfel, fiind familiarizat cu nevoile și provocările instituției și făcând parte mai bine de 20 de ani din diplomația românească, Mihnea Motoc va putea să își aducă o contribuție importantă la recredibilizarea MAE și la creșterea eficienței instituției în raport cu reprezentarea intereselor României și a cetățenilor ei de peste hotare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 noi, 2014
Abramburica Pricopie
ai mai scris si ieri,cam acelasi lucru..
sunt curios A3 si RTV ce zic....???
se bucura si ei ca vin profesionistii PSD?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ