Cioloş, despre legea lui Dragnea: Unele taxe pot fi eliminate, dar altele, dacă sunt eliminate, riscă să creeze probleme

| 25 oct, 11:02

Prim-ministrul Dacian Cioloş a afirmat, marţi, referitor la legea PSD de eliminare a peste 100 de taxe nefiscale, că dacă unele dintre acestea sunt eliminate şi nu se clarifică situaţia bugetară, riscă să creeze probleme pentru anumite instituţii.

„Sunt unele taxe care din punctul nostru de vedere pot fi eliminate fără probleme, sunt alte taxe care dacă sunt eliminate şi nu se clarifică situaţia bugetară pentru anumite instituţii riscă să creeze probleme, deci o să vedem ce votează Parlamentul”, a declarat premierul Dacian Cioloş.    Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au dat, luni, raport favorabil proiectului de lege privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, propus de PSD, dar articolul care prevede eliminarea taxei radio-tv a fost scos din proiect.   În urma disputelor privind politizarea televiziunii şi a radioului public, PSD a decis că taxele radio şi TV să rămână în vigoare. Astfel, Comisia de Buget a amendat proiectul de lege al celor 102 taxe nefiscale eliminate, aşa cum a fost prezentat de Liviu Dragnea, şi a scos taxele radio şi TV din categoria taxelor eliminate de PSD. În urma acestei decizii, Liviu Dragnea a arătat, în mod eronat, că din cele 102 taxe nefiscale rămân 100 pe care le elimină PSD. Dragnea a ajuns la această cifră scăzând doar două taxe, şi nu şapte, câte sunt aferente televiziunii şi radioului public. 

Când PSD a adunat cele 102 taxe, în dreptul celor percepute de televiziunea şi radioul public au fost trecute şapte: taxa radio pentru persoane fizice – 2,5 lei, taxa radio pentru persoane juridice – 30 de lei, taxa radio pentru microîntrepridneri – 10 lei, taxa TV pentru persoane fizice – 4 lei, taxa TV pentru persoane juridice fără salariaţi – 4 lei, taxa TV pentru microîntreprinderi – 15 lei, taxa TV pentru persoane juridice, societăţi turistice – 7,7 lei. „Astăzi a trecut prin comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor proiectul privind eliminarea a 100 de taxe nefiscale. Mâine urmează votul în plen, unde sper că toate partidele vor înţelege că această lege este necesară pentru a reduce într-adevăr birocraţia“, a spus Liviu Dragnea.

Impactul bugetar estimat de PSD pentru anul 2017 este de 0,07% din PIB. „Va fi susţinut de creşterea economică aferentă anului 2016“, se arată în expunerea de motive. Impactul bugetar calculat de Ministerul de Finanţe este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, dublu faţă de estimarea din proiect. „Conform calculelor noastre, impactul este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB“, a precizat Dragu, potrivit Agerpres.   Printre taxele eliminate se regăsesc: timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.  

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ