Coabitarea crește euro-optimismul la români

| 10 mai, 2013

În vâltoarea evenimentelor de vara trecută, tot mai mulți români, influențați de mass-media, vedeau Comisia Europeană și respectiv Uniunea Europeană, ca elemente represive la adresa suveranității Statului Român.

Analiștii politici vuiau pe tema celor „11 puncte”, seară de seară vedeam tot felul de breaking-news legate de lucrurile impuse de Comisia Europeană guvernului USL, toată lumea era scandalizată de ingerințele comisarului european Viviane Reding în politica românească, iar toate aceste lucruri păreau a avea un efect negativ asupra percepției cetățeanului de rând cu privire la rolul Uniunii Europene. Ce mai, România risca să intre în zodia euroscepticismului.

Cu toate acestea, un studiu IRES făcut public ieri arată că trei sferturi dintre români (74%) apreciază ca pozitiv faptul că România este membră a UE, în creștere cu 4% față de august 2012, iar 65%, cu 5% mai mulți ca în august 2012, consideră că România beneficiază de pe urma apartenenței la UE. Așadar, care sunt motivele pentru care încrederea românilor în Uniune nu a scăzut, ba dimpotrivă, a crescut?

Unul din aceste motive poate fi coabitarea dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta. Mult hulitul act de colaborare instituțională a adus liniște în politica românească și a primit laude din partea principalilor lideri europeni. Stabilitatea politică, coroborată cu cea economică, a făcut ca România să fie lăudată de șefii principalelor instituții europene, după ce în urmă cu aproape un an era privită cu ingrijorare de către aceștia. Faptul că președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, într-o vizită la București, a lăudat progresele politice făcute de țara noastră, este unul dintre aceste exemple. Tot aici am putea adăuga și vizitele în străinătate ale premierului Victor Ponta, tot mai activ în acest domeniu al relațiilor externe. Se pare că electoratul observă beneficiile actului de coabitare și le cuantifică în special la nivelul relației cu forul european.

Un alt motiv poate fi și comunicarea executivului, dar și a președintelui Băsescu, pe tema fondurilor europene. Acestea sunt prezentate ca o importantă șansă de relansare și dezvoltare economică a României, iar faptul că Guvernul a reușit deblocarea programelor operaționale și îmbunătățirea absorbției banilor europeni, pare a avea o contribuție decisivă la formarea unei opinii pozitive cu privire la rolul Uniunii în viața Statului Român.

Studiul IRES mai relevă faptul că jumătate dintre cei chestionați au o imagine pozitivă și destul de pozitivă față de Uniunea Europeană, un sfert dintre români (26%) au o imagine negativă și destul de negativă, iar o cincime (21%) au o imagine neutră. De asemenea, peste 60% dintre români sunt foarte și mai degrabă optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene, iar o treime dintre ei sunt foarte și mai degrabă pesimiști în această privință.

 

 

 

Ștefan Ionescu

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mai, 2013
alina
coabitarea
Mancati rahat ca de obicei in ultima vreme.Slugoi PSD.
17 mai, 2013
alex
Coabitarea
De la coabitarea asta,am o greata permanenta si m-am umplut de bube peste tot.D-le Stefan,se pare ca traiesti pe alta lume,daca crezi ca romanii vad cu ochi buni coabitarea cu Basescu.Daca ajunge base la rahova,aprob coabitarea!
15 mai, 2013
zorro
CUM poti spune,d-ule ziarist ,ca acel pact de coabitare ,creste optimismul romanilor?....chiar NU se vede ce se intampla la POSTA ROMANA,OLTCHIM,ARPECHIM si ce-o mai urma?.......prin acest pact ,d-ul PONTA s-a legat singur de maini si de picioare,ca NU mai poate face nimic PDL-istilor ,care 8 ani de zile au nenorocit tara,deoarece JUSTITIA tot in mana lui BASESCU este!....daca NU-l semna ,putea iesi,cu demnitate in fata poporului si putea spune raspicat poporului...ce si cum sta situatia !.....acum......suporta nene gafa facuta !....credeti ca poporul nu stie ,de averile PDL-istilor?....stie si a crezut ca USL-ul va face dreptate ,cand colo "au facut pe ei"...eu ca pensionar speram ca din confiscare ,sa mai mi se mareasca si mie pensia ........dar USL-ul m-a dezamagit,NU voi maiVOTA cu ei niciodata!......LIVIU NEGOITA :2MIL,directoarea din primarie :2 mil.,iaca 4 mil.euro dintr-un foc si cati mai sant!.....in alte tari erau de mult pe lumea cealalta!!......

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ