Coaliţia bancherilor împotriva legii "dării în plată". Şeful BCR iese la atac

| 02 feb, 13:03

Bancherii au adoptat o poziţie comună în ultimele săptămâni împotriva proiectului de lege care prevede posibilitatea celor care au luat credite ipotecare să stingă orice datorie faţă de bancă prin renunţarea la imobilul cumpărat.

După ce şefii Raiffeisen România şi CEC Bank au transmis mesaje clare legate de înăsprirea condiţiilor de creditare pe segmentul creditelor ipotecare, este rândul preşedintelui BCR, cea mai mare bancă din România, să iasă la atac.

Președintele Băncii Comerciale Române, Sergiu Manea spune că principalul efect al noii legi va fi restrângerea pieței creditului, din cauza riscurilor crescute pentru deponenți și acționari. Manea critică, totodată, ultimele modificări aduse proiectului de Lege privind darea în plată.

"Sunt alarmat de modificările actuale aduse proiectului de lege, de această versiune și mai radicalizată, care va genera fără doar și poate o restrângere generală a pieței creditului și a intermedierii financiare într-un moment când România are nevoie fundamentală de a importa capital (și nu mărfuri) pentru a putea finanța nevoile fondului locativ, infrastructurii ori sectorului productiv", a afirmat Sergiu Manea, într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, legislația punitivă și lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar au devenit un indicator al lipsei de încredere din societate.

"Personal, am privit retrimiterea în Parlament a Legii dării în plată drept o oportunitate pentru ca sectorul financiar, reprezentanții mediului legislativ și cei ai consumatorilor sa se aplece asupra unor modificări constructive care să țină cont de constrângerile și interesele tuturor părților, de principiile generale de drept, ale Constituției, ale instituției contractului", precizează Sergiu Manea.

Conform președintelui BCR, angajamentul sistemului bancar de a coopera și colabora pentru a reglementa responsabil împrumuturile pentru consumatori rămâne solid, în condițiile unui proces legislativ care încurajează încrederea investitorilor, creșterea economică, stabilitatea juridică ori accesul la finanțare pentru clienții (în special tinere familii) care nu au ajuns să dispună de economii substanțiale pentru achiziții de bunuri cu folosință îndelungată ori locuințe.

"Sper ca în al doisprezecelea ceas să înțelegem oportunitatea oferită de președintele Klaus Iohannis pentru consultare și colaborare. Piața nu poate funcționa atunci când drepturi, legi și instituții fundamentale ale democrației și economiei libere sunt desconsiderate. Industria bancară are, în orice caz, datoria legală de a asigura administrarea efectivă și prudentă a instituției de credit în susținerea deponenților săi. Schimbarea condițiilor va atrage măsuri de protecție și nu de creștere sau prosperitate", spune Sergiu Manea.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ