Ponta: Codul Fiscal va da avânt creșterii economice. Iohannis: Nu ne putem permite experimente economice

| 15 iul, 09:54

Codul fiscal stârneşte o nouă dispută între preşedinte şi premier. În vreme ce Victor Ponta se aşteaptă ca promulgarea Codului Fiscal să dea avânt creşterii economice, Klaus Iohannis spune că felul în care este construit va creşte deficitul bugetar şi dă exemplul Greciei, care se luptă să rămână în zona euro.

Klaus Iohannis a criticat, într-un discurs ţinut la sediul Băncii Naţionale, proiectul de Cod Fiscal elaborat de guvern. Iohannis se declară de acord cu scăderea taxelor, dar precizează că este important ca acest lucru să nu ducă la creşterea deficitului sau a datoriilor.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea lui Fifor la Transporturi

"Dezvoltarea României trebuie să pornească de la exigențele elementare ale unui model economic de succes: responsabilitate și sustenabilitate. Istoria recentă arată că nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătăți de măsură, mai ales când acestea atentează la aspirațiile noastre de libertate și prosperitate pe termen lung.

Tocmai de aceea, devine imperativ să renunțăm la cel puțin câteva iluzii: în primul rând, iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare și datorie publică, rostogolită continuu, de la un an la altul; apoi, iluzia că politicile monetare și fiscale pot compensa absența reformelor reale; nu în cele din urmă, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obținută, ea nu se va mai pierde, ceea ce este profund greșit. De aici și nevoia pentru o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate și principii sănătoase.

Aș putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunității promulgării sale. Nu știu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluționa finanțele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci și maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanțelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflați totuși în prag de an electoral, trebuie să înțelegem distanța dintre tentația politică și realitatea economică.

Totodată, contextul actual, atât economic cât și geopolitic, impune abordări prudente, responsabile pentru starea finanțelor publice, și echilibre economice. Situația cu care se confruntă Grecia în acest moment este, fără îndoială, una cu adevărat dificilă. Însă, în ultima vreme, prea des și parcă prea nedrept, problemele economice ale Greciei au fost trecute în contul monedei comune, al Uniunii Europene chiar. Mai degrabă, în această etapă post-criză, Grecia ne-a dezvăluit un model economic susținut decenii de-a rândul prin deficite și datorie publică. Astfel de dezechilibre trebuie corectate profund iar economia ne arată că soluțiile politice miraculoase nu există", a declarat Klaus Iohannis.

Victor Ponta a scris pe Facebook că promulgarea Codului Fiscal este o garanţie că România va continua trendul de creştere economică pe care s-a înscris.

"România merge în direcția bună din punct de vedere economic și social / promulgarea Codului Fiscal va da garanție și avânt acestei creșteri (care îi supără pe adversarii sau competitorii țării noastre).

Update - Codul Fiscal este al României, nu al Guvernului Ponta! A fost votat în unanimitate de Parlamentul României și susținut de comunitatea de afaceri prin Coaliția pentru Dezvoltarea României! Este clar că cei care sunt împotriva Codului Fiscal sunt împotriva intereselor legitime ale României!", a scris Ponta.

 

De asemenea, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat marţi că acordul cu FMI şi Comisia Europeană va continua. 

"Am participat la reuniunea ECOFIN, organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor este ca acordul României cu FMI şi CE continuă!", a scris Eugen Teodorovici pe Facebook.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ