Comisar european: Euro este puţin prea puternic

| 10 iun, 2014

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a afirmat marţi că euro este, 'probabil, puţin prea puternic', însă a apărat 'stabilitatea' acestuia în faţa celor vor să părăsească moneda unică.

"Euro este, probabil, puţin prea puternic (...) Eu am încredere în Banca Centrală Europeană, care îşi îndeplineşte rolul şi îl îndeplineşte bine. Trebuie să avem încredere în el, ca să se situeze la un nivel corect şi să fie ferit de devalorizări între noi', a pledat Michel Barnier în cursul emisiunii 'Preuves par 3' la postul de televiziune Public Sénat.

"Vă închipuiţi că ne întoarcem la devalorizări în aceeaşi zonă europeană? Am fost preşedintele (Consiliului General al departamentului) Savoie timp de 17 ani şi am văzut consecinţele devalorizării lirei italiene, pe partea cealaltă a munţilor. Dintr-o dată, sute de locuri de muncă au fost distruse în urma devalorizării', a reamintit el.

'Uitaţi-vă de unde vine deficitul nostru comercial, este în zona euro. Vedeţi bine că problema nu o reprezintă moneda, ci lipsa noastră de competivitate', a dat el asigurări.

În opinia sa, moneda euro permite 'stabilitatea'.

Oare troica (formată din) Comisia Europeană-Fondul Monetar Internaţional-Banca Centrală Europeană, care s-a aflat la căpătâiul ţărilor cu probleme din zona euro, a fost prea exigentă? 'Putem vorbi despre austeritate în anumite ţări (...) Nivelul eforturilor (solicitate) a fost acolo prea brutal. În prezent, am înţeles asta, iar acum facem diferenţe. De altfel, ţările din sud depun eforturi foarte serioase şi sunt toate pe cale să iasă din cele mai mari dificultăţi, inclusiv Grecia, Spania şi Portugalia', a declarat Michel Barnier, posibil viitor preşedinte al Comisiei Europene.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ