COMISAR EUROPEAN: O parte dintre migranţi vor fi relocalizaţi în interiorul UE

| 01 dec, 10:18

Suedia, copleşită de afluxul de migranţi pe teritoriul ei, va beneficia de măsuri de "relocalizare" în interiorul UE a unei părţi dintre aceşti refugiaţi, a anunţat luni comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos, citat de AFP, transmite Agerpres.

"Suedia este una dintre ţările membre ale UE care a primit cel mai mare număr de migranţi în acest an. Este o ţară mică ce a făcut eforturi considerabile" în raport cu populaţia ei, a constatat comisarul grec într-o conferinţă de presă la Stockholm. 

Ministrul suedez al imigraţiei, Morgan Johansson, a amintit că ţara sa a primit aproape 150.000 de migranţi de la începutul anului, echivalentul a 1,2 milioane de persoane la scara unei ţări ca Germania. 

"Paradigmă de solidaritate şi responsabilitate", regatul scandinav "a cerut să beneficieze de mecanismul de relocalizare", a precizat comisarul european. "Noi îi înţelegem perfect şi Comisia pregăteşte propuneri în acest sens", a adăugat comisarul european. 

În ciuda opoziţiei mai multor state membre dintre care Ungaria, Polonia şi Slovacia, UE a adoptat în această toamnă un plan de repartizare a 160.000 de refugiaţi pentru a reduce presiunea asupra unor ţări ca Grecia, Italia şi Germania, care absorb cea mai mare parte a a migranţilor. 

Suedia a primit la începutul lunii octombrie în cadrul planului 19 eritreeni sosiţi din Italia. 

În viitor, Suedia va fi "scutită" de acest plan, a subliniat Avramopoulos. 

Guvernul suedez a anunţat recent restabilirea controalelor la frontiere, în vigoare cel puţin până la 11 decembrie, şi înăsprirea condiţiilor cerute pentru a obţine dreptul de şedere pe teritoriul său, aminteşte France Presse. 

Suedia nu mai are mijloace să găzduiască mai mulţi migranţi, dosarele solicitanţilor de azil se adună, termenul de examinare se prelungeşte şi serviciile sociale sunt sufocate, a argumentat guvernul.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ