Comisia Europeană către Băsescu&Co: Nu vă plângeţi de comasarea europarlamentarelor cu referendumul

| 15 ian, 2014

Prin vocea purtătorului de cuvânt, Mark Gray, CE a punctat succint şi lămuritor: poziţia oficială privind comasarea scrutinului pentru PE cu referendumul constituţional.” Este o chestiune internă şi nu este ceva asupra căruia vom avea un comentariu”.

După anunţul de la începutul săptămânii al liderilor USL privind organizarea referendumului constituţional simultan cu scrutinul pentru Parlamentul European, adversarii actualei guvernări s-au grăbit să acuze cum că practica nu ar fi agreată de către Uniunea Europeană. Principalul argument adus în acest sens era acela că se deturnează atenţia de la alegerile europarlamentare, moment electoral care, conform aceloraşi critici, nu ar trebui dublat astfel nici de alte alegeri interne, nici de un referendum.

Astfel, în ultimele trei zile, adversarii USL au încercat prin toate mijloacele să acrediteze scenariul că decizia de comasare a europarlamentarelor şi a referendumului va intra în vizorul Comisiei Europene care va solicita reconsiderarea poziţiei coaliţiei aflată la guvernare. Numai că, în loc să valideze scenariul, Comisia Europeană l-a infirmat, toată disputa căpătând astfel un efect de bumerang care s-a întors împotriva taberei Băsescu.

Prin vocea purtătorului de cuvânt, Mark Gray, Comisia Europeană a punctat succint şi lămuritor: poziţia oficială privind comasarea scrutinului pentru PE cu referendumul constituţional.” Este o chestiune internă şi nu este ceva asupra căruia vom avea un comentariu”, a transmis Gray pentru publicaţia online caleaeuropeană.ro.

În altă ordine de idei, CE pune definitiv punct oricăror ipoteze alimentate artificial de către adversarii USL, lăsând să se înţeleagă că nu există niciun fel de impediment privind scenariul propus la Bucureşti. De altfel, CE îşi păstrează linia consecventă de mesaj, în condiţiile în care Comisia nu s-a amestecat niciodată în chestiuni de natură procedurală şi organizaţională specifice în fiecare din statele membre. Astfel, argumentul invocat cu insistenţă din zona susţinătorilor lui Traian Băsescu pică, iar odată cu el şi întregul eşafodaj pe care era construită teza care blama cuplarea alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

Nu doar că întreaga argumentaţie susţinută din zona Băsescu&Co. s-a dovedit a fi neconvingătoare şi neadevărată, dar această comasare are o serie de avantaje indiscutabile. Fiindcă, pe fondul prezenţelor relativ scăzute preconizate în majoritatea statelor UE la scrutinul din mai, formula cuplării cu referendumul stabilită de România va avea efecte benefice. Alegerile pentru PE şi referendumul organizate simultan se vor potenţa reciproc, creându-se astfel premisele pentru o participare cât mai largă la vot. Pe cale de consecinţă, un grad mai mare de prezenţă conferă, pe de o parte, o legitimitate sporită rezultatelor ce vor fi înregistrate la urne, iar, pe de altă parte, va preveni intrarea în Parlamentul European a unor formaţiuni extremiste. Curentele de extremă dreapta sunt populare în mai multe state europene, iar aceste formaţiuni vor încerca să speculeze o participare redusă pentru a accede în Legislativul european.

Odată depăşită perdeaua de fum ridicată de la Palatul Cotroceni precum şi de „emisarii” fideli lui Traian Băsescu, lucrurile reintră pe făgaşul normal. Iar cel mai important, România are atât şansa de a trimite în Parlamentul European o garnitură competentă de eurodeputaţi, cât şi oportunitatea de a se înscrie pe calea modernizării instituţionale, dacă referendumul constituţional va fi validat prin atingerea pragului de prezenţă.






loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ