COMPETIȚIA. Cum reacționează FIZIOLOGIC femeile și bărbații

| 22 sep, 2014

„Bărbaţii sunt mai competitivi, femeile sunt mai cooperante” - aceasta este concepţia stereotipă care domină convingerile oamenilor. Dar noi cercetări realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Aalto, Finlanda, au arătat că altfel stau lucrurile.

Cercetătorii au folosit o nouă abordare: au studiat răspunsurile fiziologice ale bărbaţilor şi femeilor în situaţii de competiţie şi cooperare (jocuri digitale de competiţie şi de cooperare), investigând astfel emoţiile, adică modul în care sunt motivaţi bărbaţii şi femeile să se comporte în asemnea situaţii.

Au descoperit că, în timp ce bărbaţii „savurează”, într-adevăr, mai mult competiţia decât cooperarea, femeile se bucură atât de competiţie, cât şi de cooperare.

Aşadar, cel puţin parţial, stereotipul nu este adevărat: femeilor nu le place cooperarea mai mult decât competiţia. De altfel, autorii studiului bănuiesc că aparentul interes sporit pentru competiţie al bărbaţilor s-ar putea datora mai mult aşteptărilor pe care le are lumea de la ei, în baza acestui sterotip, decât unor diferenţe înnăscute dintre ei şi femei.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul PLOS ONE.

„Deşi există multe cercetări asupra deosebirilor dintre sexe, nimeni n-a mai studiat până acum emoţiile – mecanismul fiziologic care ne îndrumă comportamentul – asociate cu activităţile de competiţie şi cooperare la bărbaţi şi la femei. Această abordare ne oferă o perspectivă mai bună asupra motivului pentru care oamenii se comportă aşa cum se comportă. În mod inconştient, poţi da informaţii false privind motivaţia comportamentului tău, dar corpul tău nu minte”, spune Matias Kivikangas, unul dintre cercetători.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ