Conflict preşedinte - PNL. Iohannis umblă la Codul Fiscal, liberalii îi umblă lui Iohannis la portofel

| 03 aug, 18:27

În loc să dispară, asperităţile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi PNL, partidul care l-a susţinut pentru Cotroceni, devin tot mai evidente. Plecat de la poziţiile divergente pe Codul Fiscal, conflictul a ajuns în faza disputelor pe salariile înalţilor demnitari, printre care şi cel al preşedintelui.

Klaus Iohannis respinge ce votează PNL, PNL respinge ce susţine Klaus Iohannis. După o relaţie de un an, încununată cu victoria în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, lucrurile par să nu mai meargă atât de simplu şi frumos între preşedintele Klaus Iohannis şi PNL.

Scânteia a fost noul Cod Fiscal, act normativ care are, printre cele mai importante prevederi, revenirea la TVA de 19%. PNL a votat cu amândouă mâinile în parlament noul Cod Fiscal, alături de PSD şi UNPR. După mai puţin de o lună, la jumătatea lui iulie, liberalii s-au trezit într-un ofsaid flagrant, când preşedintele Iohannis, fără avertisment, a anunţat de la Palatul Cotroceni că trimite Codul Fiscal înapoi în parlament pentru reexaminare. Argumentele venite de la Cotroceni, prin vocea comunicatelor şi a consilierului pe probleme economice Ştefan Marinescu, vorbesc despre dezechilibre economice, deficit bugetar peste limita convenită cu instituţiile internaţionale etc.

Citeşte şi: Iohannis respinge CODUL FISCAL: Situația macroeconomică ar putea suferi o deteriorare apreciabilă. Ponta: Finalul iluziei

Decizia preşedintelui a pus PNL într-o lumină foarte proastă, partidul trezindu-se în situaţia elevului căruia profesorul îi rupe lucrarea şi îl face de râs în faţa clasei. Liberalii s-au regrupat însă şi, până la rediscutarea Codului Fiscal în parlament, îşi menţin poziţia. Ei au apelat la un lider de forţă, Ludovic Orban, liberal cu vechime şi greutate, capabil să vorbească la fel de apăsat ca preşedintele Iohannis.

Ludovic Orban a declarat recent că PNL trebuie să susţină în continuare Codul Fiscal în forma adoptată

"Înţeleg îngrijorările preşedintelui Iohannis. Eu nu cred că trebuie să pedepseşti economia românească, societatea românească, pentru faptul că un guvern nu este de încredere şi nu prezintă garanţii că se încadrează în ţintele fiscal-bugetare stabilite. Eu susţin clar şi am şi declarat public că PNL trebuie să susţină în continuare Codul Fiscal", a contracarat Orban.

Problema lui Iohannis este că parlamentul are dreptul de a vota şi a doua oară legea în aceeaşi formă, iar Constituţia îl obligă pe preşedinte să promulge actul normativ aşa cum vine de la parlament, fără dreptul de a-l trimite şi a treia oară spre dezbatere. Acest lucru se prefigurează deja, deoarece PSD a anunţat că nu va modifica forma Codului Fiscal deja adoptată, iar ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a anunţat că va încerca să-l convingă pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, aflat pe aceleaşi poziţii cu Klaus Iohannis, să accepte Codul iniţial.

Problema Codului Fiscal nu se va tranşa mai devreme de finele acestei luni (24-26 august), când va avea loc o sesiune extraordinară a parlamentului, chemat din vacanţă special pentru această problemă. Klaus Iohannis nu are ce face decât să încerce să-i convingă pe liberali, ca şi pe celalte partide, în cadrul unor consultări, să accepte modificări la Codul Fiscal.

PNL nu putea rămâne doar cu umilinţa, fără niciun răspuns. Prima şi cea mai la îndemână armă pe care au găsit-o este ordonanţa de guvern care priveşte mărirea salariilor înalţilor demnitari, printre care şi preşedintele ţării.

Sulfina Barbu, vicepreşedinte PNL, a anunţat că PNL va vota pentru respingerea ordonanţei privind mărirea salariilor înalţilor demnitari.

"PNL susține respingerea în Parlament a ordonanței privind mărirea indemnizațiilor pentru cei 48 de demnitari, pentru a discuta această temă în ansamblul legii privind salarizarea bugetarilor", a declarat Sulfina Barbu.

Ludovic Orban a caracterizat ordonanţa cu salariile înalţilor demnitari drept "un carusel al propunerilor populiste, care dă drumul la cheltuilei care nu pot fi suportate de buget". Argumentul este în mod evident fals, impactul bugetar al ordonanţei fiind insignifiant, circa 600.000 de lei, dar ce contează validitatea, atâta vreme cât preşedintele Iohannis rămâne cu salariul mic (6.000 de lei, faţă de 15.000, potrivit noii ordonanţe)?

Preşedintele Iohannis a declarat el însuşi în repetate rânduri că demnitarii au salarii prea mici în raport cu funcţia pe care o ocupă, fiind de acord cu adoptarea unei astfel de măsuri.

"Am înţeles că există o intenţie a Guvernului de a creşte salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă şi cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziţia în stat", spunea Iohannis despre salariile demnitarilor.

Momentan, preşedintele este în vacanţă. Până se întoarce, PNL a propus o consultare cu celelalte partide parlamentare pe teme economice majore (acorduri cu FMI, stabilitate macroeconomică, spaţiu Schengen etc). E posibil ca, la întoarcerea din vacanţă, pe Klaus Iohannis să-l aştepte alte surprize pregătite de foştii săi colegi de partid.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 aug, 17:26
Ana
Oferta
Oferim lucru pe internet. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii la email [email protected]
08 aug, 19:07
Ioan
Acum castiguri pentru toti!
E real, trebuie doar sa vezi! Acum e timpul sa vezi oferta noastra, pentru ca aici chiar ai ocazia de a castiga bani intr-o colaborare convenabila, in confortul casei tale, fara stres, fara griji, fara sefi, fara program fix. Totul e pregatit si functioneaza! Solicita acum detalii la adresa de email: [email protected]
05 aug, 21:43
florin
oferta maxima
O oportunitate fantastica! Pur si simplu functioneaza! Nu este nevoie sa construiesti retele piramidale sau sa recrutezi oameni! Toate indicatiile de lucru le gasesti la pachet si sunt foarte simple. Oferta este absolut adevarata si ii asteptam pe oamenii seriosi care vor sa-si completeze veniturile! Cereti mai multe informatii la adresa de email: [email protected]
05 aug, 21:42
florin
oferta maxima
O oportunitate fantastica! Pur si simplu functioneaza! Nu este nevoie sa construiesti retele piramidale sau sa recrutezi oameni! Toate indicatiile de lucru le gasesti la pachet si sunt foarte simple. Oferta este absolut adevarata si ii asteptam pe oamenii seriosi care vor sa-si completeze veniturile! Cereti mai multe informatii la adresa de email: [email protected]
03 aug, 21:04
nicoleta
oferta
Simplu de utilizat! Si castigi repede! Dureaza putin timp sa te instruiesti, apoi pornesti sistemul care deja functioneaza, e probat! Ai nevoie doar de ceva timp liber si de un calculator cu conexiune la internet. Incepe acum, pentru ca oferta este proaspata! Solicita informatii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ