Consilier al premierului: Trebuie redactată o altă lege a graţierii

| 20 noi, 2014

Gyorgy Frunda spune la RFI că "în mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării". Un document de acest gen ar rezolva problema suprapopulării penitenciarelor, crede consilierul onorific al premierului.

Gyorgy Frunda consideră că legea amnistiei şi graţierii trebuia respinsă în contextul actual: "Cred că nu era politic altă soluţie decât respingerea acestui proiect de lege, pentru că populaţia îl interpreta ca un proiect făcut în favoarea reprezentanţilor PSD care sunt în puşcărie, a baronilor locali, a oamenilor politici care au fost condamnaţi. De aceea, această lege trebuia respinsă, e o decizie politică corectă".

Consilierul onorific al premierului atrage însă atenţia că "penitenciarele româneşti sunt suprapopulate şi că această problemă trebuie rezolvată. În mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării, infracţiuni mici, cotidiene şi care fiind la prima condamnare, poate statul să le întindă o mână de eliberare, de reeducare socială şi prin asta să rezolve şi problema suprapopulării penitenciarelor".

"În acelaşi timp, trebuie să acceseze Ministerul Justiţiei fonduri europene (...) şi cred că trebuie construite unul-două penitenciare mari pentru infractori care au comis infracţiuni minore", afirmă Frunda.

În opinia sa, "infracţiunile de corupţie, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile de viol, omor, tâlhărie, toate acestea trebuie exceptate de la graţiere şi trebuie graţiaţi doar cei care au săvârşit infracţiuni uşoare, furturi mici, alte infracţiuni de intenţie sau din culpă, care pot fi graţiate".

Gyorgy Frunda spune că "acest proiect trebuie supus dezbaterii publice, trebuie să se facă absolut deschis, transparent, trebuie discutat cu ONG-urile care apără drepturile omului, trebuie ascultaţi judecătorii, avocaţii, experţii în domeniu, trebuie ascultată societatea civilă şi pe urmă trebuie intrat cu proiectul respectiv în Parlament".

Camera Deputaţilor a respins marţi proiectul legii amnistiei şi graţierii, fiind înregistrate 293 de voturi în favoarea acestei decizii, un vot împotrivă şi o abţinere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ