Consiliul Concurenţei a descoperit şi amendat un cartel al taximetriştilor în Bucureşti

| 08 ian, 14:03

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.264.875 lei (505.021 euro), 8 întreprinderi active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi şi dispecerat taxi din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, pentru participarea la o înţelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi.

.Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite şi orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenţei pe o piaţă. Fiecare întreprindere trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de tarife în funcţie de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii şi nu prin coordonare cu alte întreprinderi concurente” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Companiile sancţionate, care deţineau cca. 70% din piaţă la momentul înţelegerii, sunt:

1.      SC PELICANUL GRUP TAXI SRL – 107 809 lei (24 039 euro);

2.      SC PELICANUL GRUP INTERNAŢIONAL FILIALA BUCUREŞTI – 1396 lei (311 euro);

3.      SC MERIDIAN TAXI SRL – 173 040 lei (38 584 euro);

4.      SC MERIDIAN TAXI PLUS – 46 658 lei (10 404 euro);

5.      SC AUTOCOBĂLCESCU SRL – 1 685 491 lei (375 831 euro);

6.      SC CONFORT TAXI SRL – 4569 lei (1019 euro);

7.      SC CRISTAXI SERVICE SRL – 219 586 lei (48 963 euro);

8.      SC GRUP AS 2000 TRANSCOM SRL – 26 326 lei (5870 euro).

Companiile sancţionate s-au înţeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi. Pentru o parte importantă dintre cei prezenţi în piaţă, în principal pentru cei autorizaţi în Ilfov şi al căror acces în Bucureşti a suscitat numeroase dezbateri, această acţiune a constat, la momentul respectiv, într-o majorare de preţ, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de preţuri mai mici, rezultate din concurenţa manifestată până atunci. Ulterior, peste 90% din piaţă s-a aliniat tarifului unic stabilit cei implicaţi în înţelegerea anticoncurenţială, fiind eliminată orice formă de concurenţă prin preţ între aceştia.

În aceeaşi perioadă au fost iniţiate în Parlament demersuri pentru modificarea Legii taximetriei în sensul, printre altele, al permiterii accesului în Bucureşti al transportatorilor autorizaţi în Ilfov.

Pe lângă sancţiunile aplicate, Consiliul Concurenţei va formula recomandări autorităţilor de autorizare şi reglementare referitoare la modalitatea de organizare şi gestionare a serviciilor de transport de persoane în regim de taxi în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar şi factorilor decidenţi implicaţi în legiferarea acestui domeniu la nivel naţional.

Autoritatea română de concurenţă a sancţionat, în 2010 şi 2011, carteluri între operatorii de taximetrie din mai multe localităţi (Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu-Mureş) prin care se eliminase orice formă de concurenţă prin preţ (aceste înţelegeri având ca obiect practicarea unui acelaşi tarif) şi are în curs de desfăşurare o investigaţie privind existenţa unor practici aparent similare pe piaţa locală de taximetrie din Râmnicu Vâlcea. În cazurile finalizate, au fost sancţionate 34 de companii, amenzile aplicate fiind în valoare totală de 1.635.470 lei (cca. 363438 euro). Aceste decizii au fost contestate în instanţă, care însă a menţinut amenzile aplicate de autoritatea de concurenţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ