CONSILIUL CONCURENŢEI a sancţionat 82 de companii de pe piaţa de lacuri şi vopsele. AMENZI de 12,1 milioane de lei

| 03 oct, 11:32

Consiliul Concurenţei a sancţionat 82 de companii de pe piaţa de lacuri şi vopsele, respectiv 4 producători şi 78 distribuitori, cu amenzi în valoare totală de aproximativ 2,71 milioane de euro (12.153.752 lei), a anunţat sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un seminar de specialitate, transmite Agerpres.

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul a patru investigaţii având ca obiect înţelegeri anticoncurenţiale între cei patru producători (Deutek SA, National Paints Factories Company SA, Policolor SA, Swarco Vicas SA) şi distribuitorii lor pentru stabilirea preţului de revânzare a produselor şi/sau împărţirea pieţelor de desfacere în perioada 2004 - 2010. Investigaţiile derulate de Consiliul Concurenţei au vizat relaţiile dintre fiecare producător şi reţelele proprii de distribuţie.

În urma investigaţiilor, Consiliul Concurenţei a constatat că unele contracte conţineau clauze prin care producătorii şi distribuitorii stabileau preţul de revânzare al produselor atât cu amănuntul, cât şi/sau angro. De asemenea, unele contracte conţineau prevederi care restricţionau vânzările în alte zone decât cele convenite cu producătorul. 

Potrivit autorităţii pentru concurenţă, cea mai mare amendă a fost acordată Policolor S.A., respectiv 1,532 milioane lei (aproximativ 340.000 de euro), urmată de Deutek SA (502.999 lei; circa 112.000 euro), Swarco Vicas SA (160.233 lei; aproximativ 35.000 de euro) şi National Paints Factories Company SA (105.445 lei; aproximativ 23.000 de euro). 

Pe de altă parte, distribuitorii acestor companii au fost sancţionate cu suma de 9.852.829 lei (circa 2,137 milioane de euro). 

Consiliul Concurenţei menţionează faptul că trei producători (Deutek, Policolor şi Swarco) şi 22 de distribuitori şi-au recunoscut participarea la înţelegerile anticoncurenţiale şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor cuprinse între 20% şi 30% din nivelul de bază. 

În prezent, Consiliul mai are în derulare 3 investigaţii pe piaţa lacurilor şi vopselelor din România, acţiuni din perioada 2004 - 2015 ce vizează producători importanţi, precum şi distribuitorii acestora. 

Autoritatea pentru concurenţă precizează că încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să o contacteze, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, în funcţie de momentul în care contactează autoritatea de concurenţă şi de valoarea informaţiilor furnizate.

 

Citeste si: Consiliul Concurenţei a sancţionat o companie controlată de Gazprom

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ