Iohannis: Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care mă convinge că are majoritate

| 14 dec, 09:51

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că viitorul premier trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care va avea majoritate în Parlament.

UPDATE 19.21 "Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

 

UPDATE 18.10 Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri după consultările de la Palatul Cotroceni că i-a transmis şefului statului, Klaus Iohannis, că partidul pe care îl conduce va fi parte din orice soluţie politică anti-PSD.

''Suntem şi vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD'', a spus Băsescu, adăugând că poziţia sa este valabilă în ambele variante - guvernare sau opoziţie.

''Noi suntem în opoziţie cu PSD din motive ideologice şi a modului cum înţeleg să gestioneze resursele bugetului în mod populist şi pregătesc parcă ieşirea României din parametrii necesari accesului în zona euro'', a subliniat liderul PMP.

El a caracterizat discuţia drept una de tatonare.

''Am avut o discuţie pe care nu o considerăm neapărat o consultare în vederea formării Guvernului, ci o discuţie de tatonare. Am înţeles foarte bine de ce preşedintele a vrut să facă această discuţie premergătoare validării parlamentarilor'', a concluzionat Băsescu.

El a mai spus că preşedintele Iohannis procedează corect când refuză numirea unui prim-ministru care a fost condamnat, susţinând că pe lângă legea 90/2001, Constituţia prevede acest lucru, potrivit articolului 105, alin. 2, care face trimitere la incompatibilităţile celor care fac parte din Guvern (''Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică'').

De asemenea, Traian Băsescu a vorbit şi despre o eventuală alianţă de dreapta.

''Dacă se va face, noi o vom susţine şi, aşa cum v-am mai spus, sunt cel mai bun premier pe care îl va avea dreapta. Dl. preşedinte ştie, i-am spus că eu sunt cel mai bun premier. Am spus că avem disponibilitatea să dăm prim-ministru, cum avem disponibilitatea să susţinem fără a fi parte a guvernului'', a adăugat fostul şef al statului.

El a precizat că subiectul nu a fost discutat miercuri pentru că nu au fost consultări oficiale.

''Azi ne-am spus doar intenţiile pentru că am văzut că partide mai mari nu au propuneri şi am avut noi. (...) Preşedintele poate merge până la limita Constituţiei'', a conchis Traian Băsescu.

La final, el a făcut o glumă cu jurnaliştii prezenţi: ''Mai am puţin şi-mi trece răceala. Să vedeţi atunci conferinţe de presă!''.

 

 

UPDATE 16.56 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca „legea trebuie respectata” facand referire la dorinta PSD de  a-l nomimaliza pe Liviu Dragnea ca premier.

UDMR nu cauta fotolii ministeriale si functii, ci parteneri in Parlament pentru a pune in practica cele mai importante elemente din programul politic, a adaugat presedintele formatiunii, Kelemen Hunor, dupa consultarile cu seful statului Klaus Iohannis.

„Pentru noi este important sa gasim parteneri in Parlamentul Romaniei, in noua configuratie, parteneri in dorinta de a pune in aplicare cele mai importante elemente din programul politic. Nu cautam fotolii ministeriale, nu cautam functii”, a spus Kelemen Hunor.

Dragnea a lasat de inteles, zilele trecute, ca ar putea coopta UDMR la guvernare. Intrebat de reporteri daca ar refuza o alianta cu UDMR, liderul PSD a raspuns: „Vorbim mai intai in partid, dupa care vorbim cu colegii de la ALDE si impreuna stabilim calea de urmat. Nu avem de gand sa facem alianta cu PNL, USR sau cu PMP-ul”, a declarat Dragnea.

 

UPDATE 13.13 Liderul USR, Nicusor Dan, a declarat, dupa consultarile cu presedintele Iohannis, ca formatiunea sa nu va vota „un guvern format in jurul PSD-ului, in jurul lui Liviu Dragnea”.

„Noi dorim pentru Romania o guvernare onesta, transparenta, pentru binele comun si nu pentru binele personal. Daca acest tip de guvernare nu este posibil, mergem sa facem opozitie, pentru binele romanilor. Am transmis foarte ferm ca USR nu va vota un guvern format in jurul PSD-ului, in jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru Romania ca Guvernul sa fie condus de un prim-ministru condamnat penal.

Este evident ca am spus presedintelui ca am sustinut si continuam sa sustinem aceasta varianta (Dacian Ciolos premier – n.red.), numai ca rezultatele alegerilor fac din aceasta varianta una foarte putin posibila. Presedintele ne-a felicitat pentru faptul ca am reusit sa intram in Parlament”, a spus Nicusor Dan.

Delegatia USR a fost formata din Nicusor Dan, presedinte, vicepresedintii Cristian Ghica si Roxana Wring, precum si reprezentanti ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru diaspora, si Levente Elek, presedintele filialei Cluj.

 

UPDATE 12.08 Consultările președintelui Iohannis cu USR au început. Consultările președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții USR au început, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Delegația USR este formată din Nicușor Dan, președinte, vicepreședinții Cristian Ghica și Roxana Wring, precum și reprezentanți ai filialelor cu cele mai bune rezultate — Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, și Levente Elek, președintele filialei Cluj.

 

UPDATE 12.01 Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că liberalii nu sunt în măsura de a face o propunere de premier și că, dacă s-ar ajunge într-o astfel de situație, prima opțiune ar fi Dacian Cioloș. "Nu suntem în măsura de a face o propunere de premier, așteptăm rezultatul consultărilor. Nu avem o propunere de premier", a spus Turcan, la Palatul Cotroceni.

Ea a precizat că, în cazul în care PNL ar propune un premier, acesta ar fi "un om integru, implicat pentru care să vorbească faptele". În opinia sa, prima opțiune într-un asemenea caz ar fi Dacian Cioloș.

 

 

UPDATE 11.23 Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi formaţiunile care vor intra în Parlament au început miercuri, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia PNL.

Delegaţia liberalilor este formată din Raluca Turcan, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Cristian Buşoi şi Marian Petrache.

Potrivit invitaţiei adresate liderilor formaţiunilor politice, şeful statului ar fi trebuit să aibă primele consultări cu delegaţia PSD, însă social-democraţii nu s-au prezentat la Palatul Cotroceni.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat marţi că nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că invitaţia venită din partea şefului statului este fundamentată greşit pe un articol din Constituţie.

Şi ALDE consideră prematură invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultări în vederea formării noului guvern, precizând că va lua parte la acestea după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă.

Şeful statului se va mai consulta cu USR, de la ora 12,00, cu UDMR, de la ora 16,00, cu PMP, de la ora 17,00, şi cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale de la ora 18,00.

-------------

 

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, de la ora 10:00, o primă rundă de consultări pentru formarea noului Guvern, însă doar PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea.

PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei, pe motiv că nu se respectă procedura constituţională.

Invitaţia prevedea venirea partidelor în ordinea procentelor obţinute în alegeri, începând cu PSD, de la ora 10:00. Social-democrații ar fi dorit însă ca runda de consultări să aibă loc abia după ce Parlamentul va fi convocat, iar majoritatea formată în ambele Camere.

După-amiază, la câteva ore după anunțul președintelui, Liviu Dragnea a spus că solicitarea nu respectă Constituția.

„Vreau să am o reacţie la invitaţia primită de la Cotroceni şi o fac cu tot respectul cuvenit faţă de instituţia prezidenţială. M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituţie, care prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret. Consultările se pot face doar în baza articolului 103 şi acolo spune foarte clar că în funcţie de majorităţie stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar”, a subliniat Liviu Dragnea.

Apoi, a venit râdnul celor din ALDE să refuze invitația președintelui Klaus Iohannis.

În replică, șeful statului a numit acest refuz unul „nepoliticos”.

„E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc”, a spus preşedintele Iohannis.

Programul consultărilor:

PNL - ora 11.00. Vor veni preşedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.

USR - ora 12:00. Vor participa preşedintele Nicuşor Dan, vicepreşedinţii Cristian Ghinea şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.

UDMR - ora 16:00. Vor ajunge liderul Kelemen Hunor, secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP - ora 17.00. Delegaţia va fi condusă de Traian Băsescu, căruia i se vor alătura Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu.

Ora 18.00 - reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a anunţat încă dacă la finalul acestor negocieri va susţine şi o declaraţie de presă.

Tag-uri: alde, iohannis, psd
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 aug, 20:54
unloazy
finasteride and 4k test
2 total 1, 2, 3 1 buy fincar online review united states There are several structures of five membered ring internal esters of boronic acids
14 ian, 15:45
edudgeLix
purchase stromectol
5 C, D or of alterations of the cytoskeleton Fig ivermectin for cats Google Scholar 37 Weckesser M, Schober O

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ