Consumi sare? La ce riscuri te expui

| 08 noi, 2013

Sarea este unul din cele mai vechi ingrediente alimentare folosite de om. Pe de-o parte da gust mancarii, iar pe de alta reprezinta un factor important de risc pentru boli cronice, degenerative, boli care fac numeroase victime in lumea contemporana. Din nefericire, mulţi oamenii nu mai concep ca o mancare sa fie facuta fara sare.

Nu sarea in sine este un factor de risc pentru boli, ci sodiul din compozitia ei. Excesul este un factor favorizant pentru hipertensiunea arteriala. Numeroase studii clinice randomizate au examinat efectul reducerii sarii din alimentatie asupra scaderii tensiunii arteriale la persoane non-hipertensive sau hipertensive si au obtinut date clare: mai putina sare inseamna mai putine boli de inima, mai putine accidente vasculare cerebrale, mai putine boli determinate esential sau partial de cresterea tensiunii arteriale.

Aportul mediu de sare pentru Vestul Europei si Statele Unite este de aproximativ 7.8-11.8 g/zi pentru un barbat adult si de 5.8-7.8 g/zi pentru o femeie adulta, valori probabil subevaluate, deoarece nu includ sarea adaugata in cursul mesei. Aportul excesiv de sare este o realitate si in prezent, in ciuda faptului ca dintr-un miliard de persoane cu hipertensiune arteriala, aproximtiv 30% pot sa atribuie aceasta problema excesului de sare, iar 14% din accidentele vasculare cerebrale si 9% din infarctele de miocard apar pe fondul hipertensiunii arteriale datorata excesului de sare.

Studiile au aratat ca in Romania se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, deci masuri urgente sunt necesare. Un trai sanatos are nevoie si de schimarea obiceiurilor alimentare si reducerea consumului de sare face parte integranta din aceasta schimbare.

In acest context, chiar si Consiliului Europei a luat masuri cu privire la implementarea unor initiative nationale referitoare la reducerea consumului de sare, directie care a fost trasata in anul 2008 si care a fost continuata ulterior. Ca masuri de baza, sunt subliniate: necesitatea reformularii produselor astfel incat sa contina mai putina sare si educarea populatiei cu privire la pericolele ridicate de consumului exagerat de sare.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ