Continuă "reforma Petrescu" în sistemul fiscal

| 03 sep, 2014

„Reforma Petrescu” în sistemul fiscal continuă, deoarece ordinul ministrului Ioana – Maria Petrescu face parte dintr-un set de măsuri promovate de către Ministerul Finanțelor Publice și de către ANAF, în vederea atât a îmbunătățirii relației contribuabilului cu Fiscul, cât și a simplificării modalităților de plată.

Un document publicat în Monitorul Oficial arată că persoanele fizice vor putea comunica electronic cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în legătură cu propria situație fiscală, prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, care este oferit de sistemul informatic al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

În ordinul ministrului Finanțelor Publice, ce privește procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între ANAF și persoane publice, se regăsesc prevederi referitoare la utilizarea serviciului, dar și o serie de reguli în vederea asigurării securității datelor de indentitate ale contribuabililor.

„Reforma Petrescu” în sistemul fiscal continuă, deoarece ordinul ministrului Ioana – Maria Petrescu face parte dintr-un set de măsuri promovate de către Ministerul Finanțelor Publice și de către ANAF, în vederea atât a îmbunătățirii relației contribuabilului cu Fiscul, cât și a simplificării modalităților de plată.

Citeşte şi: Reducere CAS. Ioana Petrescu explică de ce este o măsură curajoasă


Ioana – Maria Petrescu și-a exprimat strategia din cadrul sistemului fiscal, prin promovarea unei noi abordări în relația dintre administrația fiscală și contribuabil, ce să fie bazată pe „flexibilitate și deschidere instituțională”. Mai mult, ministrul urmărește creșterea gradului de informatizare a activităților desfășurate de organele fiscale și încurajează, în același timp, contribuabilii de a depune la ANAF documente prin mijloace electronice.

Astfel, potrivit MFP, în cadrul „Spațiul privat virtual” persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin credențiale de tip nume/parolă însoțite de coduri de autentificare de unică folosință OPT sau prin certificate digitale. Iar categoriile de documente ce pot fi trimise virtual sunt actele referitoare la impozitul pe venit al persoanei fizice, declarații fiscale întocmite de persoanele fizice, precum și acte administrative, acte de executare și alte acte emise de organul fiscal în executarea legii.

Citeşte şi: Finanțele demontează argumentele lui Băsescu privind nesustenabilitatea reducerii CAS

Totodată, măsura reducerii contribuțiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale luată de către ministrul Ioana- Maria Petrescu este una destul de curajoasă și pro business. Deși legea reducerii CAS a fost respinsă de Traian Băsescu, pe motiv că acesta are rezerve legate de sustenabilitatea măsurii, MFP a dat o analiză a efectelor reducerii CAS după anul 2000, care arată că pe termen mediu reducerea CAS a avut efecte pozitive, precum diminuarea persoanelor angajate la negru și a evaziunii fiscale pe piața muncii.

Prin urmare, în perioada 2005 – 2008, CAS a fost redus cu 8 puncte procentuale, iar nivelul încasărilor bugetare s-a menținut relativ constant în cei patru ani, la 9,5 – 9,6% din PIB, ceea ce vine să demonstreze faptul că impactul bugetar al reducerii CAS a fost acoperit de o mai bună colectare  și creștere a conformării voluntare, conform ministrului Ioana – Maria Petrescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 sep, 2014
ferenczy-comunicator
ai "nostri" ca brazii..Dle Sultanescu
După ce recent a apărut în presă faptul că tatăl Ioanei Petrescu ar fi Marius Petrescu, şeful ORNISS (despre care se afirma şi că ar fi agent SIE), varianta fiind dezminţită ulterior, acum a apărut o nouă variantă: tatăl Ioanei Petrescu (despre care ea însăşi n-a spus mai mult decât faptul că este “inginer”) ar fi fost coleg înainte de 1989 cu Dan Voiculescu în “comerţul exterior”. Adică mai direct spus, în Securitate. Siteul comisarul.ro – care a publicat informaţia citând “surse” – scrie şi că familia Petrescu ar fi vecină la Cornu cu Adrian Năstase, aceasta fiind filiera prin care Ioana Petrescu a ajuns în Guvern.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ