Corina Crețu: Statele membre au la dispoziție 20 de miliarde de euro pe care îi pot folosi și pe integrarea migranților

| 23 sep, 17:52

Statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziție, în cadrul noilor programe pentru perioada 2014 - 2020, un buget consistent prin care pot să finanțeze proiecte de integrare eficientă a migranților legali și a refugiaților, a declarat miercuri comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

"În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, consider că este extrem de important să subliniez faptul că statele membre au deja la dispoziție, în cadrul noilor programe pentru perioada 2014 — 2020, un buget consistent cu ajutorul căruia pot să finanțeze o gamă largă de proiecte menite să susțină integrarea eficientă a migranților legali și a refugiaților. Mă refer în mod concret la investiții în domenii precum: integrarea socială, sănătatea, educația, infrastructura necesară pentru îngrijirea copiilor, precum și revitalizarea zonelor urbane defavorizate. Acolo unde este cazul, astfel de măsuri ar putea fi cuprinse într-un program integrat de dezvoltare urbană", a afirmat Corina Crețu înaintea reuniunii Colegiului Comisarilor, potrivit unui comunicat transmis de CE.

Ea a subliniat că au fost adoptate măsuri operaționale concrete ce vor fi prezentate la reuniunea Consiliului European. "Prima noastră prioritate este să acționăm imediat în criza refugiaților ca o Uniune. Comisia Europeană s-a pronunțat în mod constant și continuu pentru un răspuns european coordonat. Astăzi am adoptat măsuri operaționale concrete pentru a preciza care este calea de urmat, iar președintele CE, Jean-Claude Juncker, va prezenta aceste măsuri șefilor de stat și de guvern în această seară", a spus Corina Crețu, conform Agerpres.

Comisarul european a precizat că în prezent se analizează modalitatea de a contribui cu ajutorul fondurilor structurale la integrarea socială a migranților legali și a refugiaților. "Cu o alocare de 20 de miliarde de euro pentru toate statele membre în perioada de programare 2014 — 2020, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) joacă un rol important în această privință. Mai mult decât atât, așa cum am anunțat deja, analizăm cum ar putea contribui și fondurile europene din cadrul programelor de cooperare transfrontalieră și a strategiilor macro-regionale la găsirea unor soluții suplimentare pentru criza migranților", a arătat Corina Crețu.

Potrivit acesteia, rămâne la latitudinea statelor membre să identifice exact care sunt tipurile de investiții de care au mai multă nevoie în contextul actual și pe care le pot realiza prin intermediul fondurilor structurale. "În calitate de Comisar European pentru Politică Regională voi face tot ce îmi stă în putință, în limita regulamentului actual, pentru ca împreună cu serviciile mele, să găsim cea mai bună soluție pentru a ajuta statele membre să se adapteze mai ușor la noul context și să răspundă cât mai rapid provocărilor generate de fenomenul migrației", a punctat Corina Crețu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ