Creșterea economică din România, raportată la restul statelor din UE. Studiu comparativ

| 12 dec, 2014

Eurostat confirmă că România are cea mai mare creștere economică pe trimestrul trei. Ţara noastră, cu 1,9%, conduce clasamentul creșterii economice, fiind urmată de Polonia cu 0,9%, Grecia cu 0,7%, Marea Britanie cu 0,7% şi Slovacia cu 0,6%. Iar pentru 2015 se menține un optimism ridicat privind creșterea economică.

Germania este cea mai puternică țară din UE, cu cea mai consolidată economie, ȋnsă a ȋnregistrat pe trimestrul trei o creștere economică de doar 0,1% din PIB. De asemenea, economia Uniunii Europene a avansat în trimestrul al treilea doar cu 0,3%. Ȋn schimb România este campioana acestui trimestru cu o creștere economică de 1,9%, mult peste Polonia cu 0,9%.

Citeşte şi: INS: România a înregistrat o creştere economică de 1,8%. Domeniul cu cea mai mare contribuţie

Potrivit Româniatv.net, datele Eurostat sunt similare cu estimările anunţate de Institutul Naţional Statistică (INS), potrivit cărora economia României a crescut în trimestrul trei din acest an cu 1,8% faţă de trimestrul doi, iar avansul a fost de 3% comparativ cu perioada similară din 2013.

Veștile bune nu se opresc aici. Potrivit analiștilor economici, România va avea creștere economică și ȋn 2015. Astfel, bugetul pe 2015 este unul echilibrat și predictibil, fără creșteri de taxe și impozite, dar cu o serie de măsuri sociale extrem de importante adoptate. Crisitan Socol a precizat că bugetul este orientat şi în acest 2015 spre investiţii şi creare de locuri de muncă.

„Cheltuielile destinate investiţiilor sunt mai mari cu 24% (cu 8,7 miliarde lei) faţă de 2014. Bugetul pe 2015 arată respect pentru mediul privat prin creşterea cofinanţării pentru absorbţia fondurilor europene, scheme de garanţii de stat şi ajutoare de stat, sprijin mărit pentru producătorii agricoli, acordarea unor facilităţi punctuale investiţiilor străine cu valoare adăugată, dezvoltarea parcurilor industriale şi tehnologice concomitent cu stimulente acordate învăţământului tehnic”.

Citeşte şi: Buget 2015. Lista completă a alocărilor bugetare. Cine primeşte mai mulţi bani

De asemenea, Socol a mai vorbit și o creștere economică ȋn 2015 de 2,5%, cu potențial de a ajunge la 3%. „Bugetul pe 2015 reflectă accelerarea reformelor structurale în domeniile strategice, ajutând astfel economia românească să-şi fructifice potenţialul de creştere economică. Creşterea estimată pentru anul 2015 este de 2,5% (o ţintă precaută) dar vom forţa atingerea a peste 3%, proces senzitiv îndeosebi la evoluţiile externe”.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ