EUROPARLAMENTARE 2014. Crin a început sarabanda scuzelor puerile

| 19 mai, 2014

Odată cu apropierea datei alegerilor, Crin Antonescu își domolește discursul de campanie, intuind un rezultat sub ținta impusă partidului, la votul de duminică.

Președintele PNL consideră că liberalii sunt supuși unui “atac psihologic” prin sondajele publicate în campanie, în care el și partidul său apar la un nivel de încredere și un procent din intenția de vot slabe, sub așteptări. Antonescu apare acum ca un meșteșugar prost care dă vina pe uneltele sale.

În discursul susținut duminică în fața organizației PNL Galați, șeful liberalilor le-a vorbit celor prezenți despre campania pentru europarlamentare, în termenii unei încercări dificile, în care contracandidații ar încerca să le influențeze moralul membrilor partidului său. “PNL trebuie să dea un examen, să facă fața unui atac psihologic”, le-a spus Antonescu.

Crin se face că nu înțelege logica unei campanii electorale: da, într-o campanie, obiectivul unui partid este să-și mobilizeze electoratul propriu și să îi descurajeze pe susținătorii adversarilor să vină la vot. Așa a fost dintotdeauna, iar sondajele de opinie nu sunt “atacuri psihologice”, ci sunt pur și simplu unelte de campanie. Acum, faptul că sondajele nu îi prezintă pe Antonescu și pe liberali la nivelul la care se iluzionează aceștia că s-ar afla – asta e altceva!

Dacă peneliștii vor să sugereze faptul că cifrele cu care sunt cotați ei și președintele lor nu sunt veritabile, atunci sunt liberi să facă publice, ‘prin ei înșiși’, sondajele interne pe care le-au comandat ei. În mod evident, și PNL a comandat sondaje proprii, însă, dintr-un motiv sau altul, au ales să nu le dea presei. Desigur, asta s-ar putea datora faptului că PNL are un rezultat atât de bun în sondajele interne, încât, prin publicarea lor, alegătorii PNL s-ar putea culca pe o ureche și nu ar mai veni la vot. Însă mult mai probabil este ca rezultatele sondajelor comandate de liberali să confirme, de fapt, tabloul creat de toate celelalte case de sondare. Intenția de vot pentru PNL, în alegerile pentru Parlamentul European, este de 16% (în ultimul sondaj CSOP), 15% (CSCI), 16,9% (INSCOP) și 14% (Sociopol) – deci, în jurul valorii de 15-16%, adică exact bazinul electoral tradițional al PNL.

PNL nu va atinge duminica aceasta, în mod previzibil, ‘pragul’ de 20%. De aceea, mesajele din ultima vreme ale conducerii au urmărit asigurarea susținătorilor că Antonescu va rămâne candidatul pentru prezidențiale, chiar și în cazul unui scor sub cel stabilit. “PNL va avea un rezultat palpabil. Eu nu am nicio îndoială că PNL va avea un rezultat suficient de bun pentru a demonstra că este indiscutabil forța de dreapta numărul 1 în România”, le-a spus Antonescu liberalilor gălățeni. “Un rezultat palpabil” “suficient de bun” nu înseamnă 20%. La fel cum “indiscutabil forța de dreapta numărul 1 în România” nu înseamnă decât că PNL va avea mai mult decât PMP sau PDL, care se află oricum sub 15 procente în intenția de vot.

Decât să pălăvrăgească despre “atacuri psihologice” la adresa partidului său, Antonescu ar face mai bine să le explice liberalilor ce se va întâmpla cu PNL după ce el își va da demisia din conducere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ