Cristian Pârvulescu: Este posibil ca Ponta să piardă sprijinul PSD. PNL are şansa să preia guvernarea în toamnă

| 24 iul, 21:44

Analistul Cristian Pârvulescu este de părere că noua conducere a PSD, cu Liviu Dragnea în frunte, ar putea să-i retragă sprijinul politic al premierului Victor Ponta.  "Nu cred că dincolo de interesele foarte punctuale ale PSD mai există foarte mulți care să mai sprijine guvernul pentru o perioadă mai lungă de 3-4 luni", punctează politologul.

Politologul Cristian Pârvulescu a analizat cele mai recente evenimente din PSD pentru rfi.ro şi crede că noua conducere interimară a partidului, i-ar putea retrage sprijinul politic premierului Victor Ponta în următoarele luni.

"Este posibil acest lucru. Este o situație puțin ciudată pentru România, o țară în care regimul politic este unul semiprezidențial dar cu accent pus pe primu ministru. Primul ministru care nu este liderul partidului de guvernământ este slab. Am avut situații de genul acesta și niciunul nu a terminat în funcție. Gândiți-vă la Radu Vasile sau la Mihai Răzvan Ungureanu. În momentul de față domnul Ponta are într-adevăr o problemă legată de sprijinul partidului, dincolo de declarații. Nu știu cât de repede se va retrage acest sprijin, nu știu dacă se va întâmpla înainte sau după congresul PSD din noiembrie, dar CRED că guvernul este acum mai puțin stabil decât înainte de unde și declarațiile obsesive ale liderilor PSD în ceea ce privește susținerea guvernului. Susținerea guvernului era firească, nu? De ce era trebuiau să sublinieze atât de mult, toți, că acest guvern este sprijinit de către partid. Poate pentru că intenționează să nu îl mai suțină în continuare?"

Citeşte şi: Victor Ponta: Vreau să stau la Guvern până în 2016, nu mi-e frică că voi fi trădat de PSD

Despre Liviu Dragnea

A mai fost președinte al partidului în parteneriat cu Victor Ponta, relația dintre cei doi este o relație concurențială, de amiciție politică, dar concurențială, și în final Liviu Dragnea, care fusese obligat să facă un pas înapoi, a profitat de context pentru a reveni. Politic discutând, ca reprezentant al grupărilor locale nu avea cum să nu câștige. Rovana Plumb era totuși prea puțin cunoscută de către liderii locali, intrase foarte puțin în legătură cu ei.

La PSD este acum o situație de interimat dar pentru congresul extraordinar, când se va alege conducerea partidului, mu mă aștept la schimbări importante pentru că ceea ce își doresc militanții de partid și aleșii locali este să aibă o conducere previzibilă și care să le apere interesele și cred că Liviu Dragnea le apare ca fiind cel mai potrivit pentru acest lucru. Deci este în momentul de față un candidat serios și cu șanse pentru preluarea conducerii partidului în toamnă.

Citeşte şi:  Dragnea: Rovana Plumb a greşit când i-a lăsat pe alţii să vorbească în numele ei

Unde a greșit Victor Ponta?

"Victor Ponta nu a intervenit în această competiție. Ceea ce i-au reproșat sprijinitorii săi este că nu a dat nicio indicație de vot, că în ultimele săptămâni părea să nu aibă niciun fel de interes în legătură cu partidul și atunci singurul care a părut că are o viziune în legătură cu partidul - fie pe termen lung, fie pe termen mediu – a fost Liviu Dragnea și a fost preferat de cei care nu cu multă vreme înainte îl spijiniseră pe Victor Ponta".

PNL ar putea prelua guvernarea

"Liberalii au șansa ca la o moțiune de cenzură în toamnă să preia guvernarea. Nu vor obține voturi de la conducerea PSD , de la diferiți parlamentari PSD este posibil... Gabriel Oprea și UNPR-ul joacă un joc interesant încercând să negocieze cu toate formațiunile politice, ceea ce indică de fapt un fel de sfârșit de perioadă de guvernare și nu cred că dincolo de intersele foarte punctuale ale PSD mai există foarte mulți care să mai sprijine guvernul pentru o perioadă mai lungă de 3-4 luni".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 iul, 08:16
mistretul
ARE DREPTATE PROFESORUL DRAGNEA ISI NEGOCIAZA ACHITAREA PRIN SCOATEREA PSD DE LA GUVERNARE.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ