Cristian Pârvulescu: Pentru moment protestele se vor opri, întrucât doleanțele manifestanților au fost satisfăcute

| 04 noi, 14:09

Analistul politic Cristian Pârvulescu a declarat că gestul premierului Victor Ponta de a demisiona a fost unul normal în contextul manifestațiilor de stradă din ultima perioadă, adăugând că demersul acestuia ar putea fi și rezultatul unei presiuni venite din partea propriului său partid - PSD, care nu a vrut să suporte consecințele amplificării protestelor.

"Gestul era inevitabil, nu existau soluții, alte soluții, câtă vreme opinia publică era deja mobilizată după scandalul morții polițistului din coloana ministrului de Interne, Oprea. Iar accidentul tragic de la clubul Colectiv nu a făcut decât să transforme o stare de neliniște, de protest, într-o emoție colectivă imensă, care s-a transformat într-o manifestație de stradă. Risca această manifestație de stradă să devină permanentă, să creeze condițiile unei instabilități de lungă durată. Primul-ministru nu a făcut decât gestul normal în astfel de situații. Oricum, dacă ar fi rezistat, ar fi fost obligat în câteva zile să demisioneze, în condițiile în care protestele ar fi fost mult mai mari", a afirmat Cristian Pârvulescu, citat de Agerpres.

Citește și:  Alina Gorghiu şi Vasile Blaga: PNL solicită alegeri anticipate

El a adăugat că se poate spune că Victor Ponta a ajuns premier în contextul manifestațiilor de stradă din 2012, care au dus la căderea Guvernului Boc și la slăbirea majorității guvernamentale a PDL, și s-a prăbușit în urma aceluiași fenomen.

"Eu cred că aici putem vedea o mișcare a indignaților, așa cum a existat și în alte state, care, fără să reprezinte majoritatea societății, reușește să mobilizeze persoane active care reușesc să influențeze jocul politic. Au mai făcut-o, folosind internetul, și la alegerile prezidențiale și o s-o mai facă și în continuare. Altfel spus, gestul primului-ministru a fost normal în contextul dat. Și cred că a fost și rezultatul unei presiuni venite din partea propriului său partid, care nu voia să suporte consecințele amplificării mișcărilor de stradă", a arătat Pârvulescu.

În opinia sa, pentru moment protestele se vor opri, întrucât doleanțele manifestanților au fost satisfăcute.

"Principala doleanță a manifestanților de marți seară era demisia primului-ministru și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Ei bine, aceste doleanțe au fost satisfăcute. Pentru moment nu există motive pentru alte mișcări, dar în cazul în care nu se va produce o schimbare suficient de importantă pentru opinia publică, ce să garanteze că drumul va fi altul, riscul de a se reactiva aceste mișcări este foarte serios", consideră Pârvulescu.

El a adăugat că partidele vor căuta să nu accentueze această stare de instabilitate, pentru că le poate dăuna grav în campaniile electorale de anul viitor.

Întrebat dacă nominalizarea unui nou premier va reprezenta o misiune grea pentru președintele Klaus Iohannis, Pârvulescu a spus: "Cred că va fi o simplă formalitate".

"Președintele a anunțat de multă vreme că va susține, atunci când se va oferi momentul, ca prim-ministru să devină Cătălin Predoiu. Cătălin Predoiu va fi probabil nominalizat după consultările președintelui (cu partidele parlamentare — n.r.). Urmează să se vadă dacă formula propusă de Cătălin Predoiu va fi sau nu va fi o formulă care va întruni majoritatea. În momentul de față PNL nu are majoritatea parlamentară, dar ar putea-o obține în cazul în care anumite partide sau anumiți parlamentari ai majorității actuale vor accepta lucru", a afirmat el.

Pârvulescu a adăugat că este greu de spus ce se va întâmpla, dar "zvonurile spun că PSD-ul nu vrea să continue relația cu UNPR-ul". "Deci, că majoritatea actuală nu are mari șanse să reziste pe termen mediu. Dacă va rezista, atunci lucrurile vor fi mai complicate și riscurile instabilității vor exista", a mai declarat Pârvulescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ