Cristian Preda anunță un nou pas din predarea PNL la picioarele lui Băsescu

| 21 oct, 2014

Cei care încă mai credeau cu naivitate că mult discutata și anticipata fuziune PNL-PDL se face pentru oameni și nu pentru a servi intereselor lui Traian Băsescu primesc zilele aceștia încă o dovadă că lucrurile stau exact pe dos.

De această dată însă, informația care devoalează scenariul pus la cale de liderii celor două formațiuni în favoarea actualului președinte nu mai vine de pe scena politică internă, ci tocmai de la Bruxelles. Cel care ”dă din casă” este și în acest caz europarlamentarul Cristian Preda, care, într-un interviu dat publicității de România Liberă, a furnizat o informație ce ridică părul în cap tuturor acelor susținători ai celor două formațiuni care nu îl văd cu ochi buni pe Traian Băsescu.

Conform europarlamentarului, popularii de la Bruxelles pun la cale o mare comasare a forțelor politice românești care sunt membre ale grupului european, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. "Cred că, indiferent de rezultatul scrutinului prezidențial, formațiunile afiliate la PPE – PNL, PDL, UDMR, PMP, PNȚCD – trebuie să aibă un proiect comun pentru 2016. Probabil că UDMR nu va accepta vreo fuziune cu un partid non-etnic, dar celelalte pot avea în vedere comasări și alianțe politice", a spus Cristian Preda pentru România Liberă.

Citeşte şi: Fuziune PNL-PDL. PNL și PDL își negociază fuziunea pe bani

Ceea ce anunță Cristian Preda, înseamnă practic că întreaga dreaptă s-ar pune la picioarele lui Traian Băsescu, cel care nu a făcut niciun secret din intențiile sale ca, după terminarea mandatului prezidențial, să se întoarcă la politica partizană și să joace un rol activ al PMP, ce fără îndoială nu poate fi decât de lider. Or, dacă ordinul de la Bruxelles va fi respectat și marele proiect pe care îl anunță Cristian Preda va funcționa, PNL-ul care ar urma să rezulte din fuziunea formațiunii condusă de Klaus Iohannis cu PDL-ul lui Vasile Blaga va intra peste noapte în siajul actualului președinte.

Informația oferită de Cristian Preda oferă astfel o explicație suplimentară pentru atitudinea lui Klaus Iohannis față de Traian Băsescu. Deși președintele l-a atacat în mod repetat și l-a  făcut în public cu ou și cu oțet, liderul PNL continuă să evite să îi dea replica președintelui, ba, dimpotrivă, repetă cuminte message-box-ul de la Cotroceni ori de câte ori are prilejul. Altfel spus Iohannis exersează încă de pe acum o atitudine de subordonat față de Traian Băsescu, fără îndoială în anticiparea poziției de ”lider maximo” pe care actualul șef al statului o va avea în raport cu viitoarul proiect politic popular ce ar urma să fie format în perspectiva parlamentarelor din PNL, PDL, PNTCD, PMP si UDMR.

Mai rămâne de văzut și ce părere vor avea membrii PNL despre acest plan. Fiindcă mulți dintre ei au luptat pe viață și pe moarte pentru înlăturarea regimului lui Traian Băsescu și s-ar putea să nu fie deloc fericiți să ajungă în postura de a primi ordine de la cel care le-a fost atâta timp adversar. Chiar dacă această perspectivă pare să îi convină de minune lui Klaus Iohannis, partidului pe care îl conduce și de la care a cerut atâtea sacrificii în ultima perioadă, fără însă să demonstreze că merită, s-ar putea să îi cadă tare greu ideea de a deveni o ofrandă la picioarele lui Băsescu. Ceea ce s-ar putea să îl coste foarte scump pe actualul prezidențiabil și președinte al PNL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ