Cristiana Anghel propune modificarea Codului fiscal în sensul abrogării articolelor referitoare la impozitarea pensiilor

| 20 ian, 18:10

Senatorul ALDE Cristiana Anghel anunţă că a depus, miercuri, o iniţiativă legislativă de modificare a Codului fiscal astfel încât să fie abrogate articole referitoare la impozitarea pensiilor, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă, propunerea de lege prevede şi modificarea articolelor din Codul fiscal care obligă pensionarii la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, "aceasta urmând să fie suportată de la bugetul de stat". 

Concret, Cristiana Anghel propune abrogarea articolelor 61 litera (e), 64 litera (e), 100 şi 101 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal. 

De asemenea, iniţiativa legislativă vizează modificarea articolului 4 (alin.1-4) în sensul că modificarea şi completarea codului este posibilă numai prin lege (care intră în vigoare, de regulă, în termen de şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial), fiind interzisă modificarea prin ordonanţe. 

"În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi sau se majorează cele existente, se reduc sau se elimină facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare de la 1 ianuarie a fiecărui an (alin.2). Se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puţin de 15 zile de la data publicării, cu excepţiile prevăzute la alin.2 (alin.3)", se arată în textul propunerii de lege. 

Senatorul ALDE propune şi modificarea articolului 77, alin. 2, în sensul că deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit brut de până la 1.500 lei inclusiv astfel: "pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 400 lei; pentru persoanele care au o persoană în întreţinere - 600 lei; pentru persoanele care au două persoane în întreţinere - 700 lei; pentru persoanele care au trei persoane în întreţinere - 800 lei; pentru persoanele care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 1.000 lei".

Prin iniţiativa legislativă a Cristianei Anghel ar urma să fie modificat şi articolul 160, alin. 1 şi 2, din Codul fiscal astfel că pentru persoanele fizice cu venituri din pensii baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă "numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv; contribuţia se suportă de la bugetul de stat" (alin. 1). 

"Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii şi de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Contribuţia se suportă de la bugetul de stat", mai stipulează art. 160, alin.2, potrivit propunerii de lege. 

În expunerea de motive a propunerii legislative, iniţiatorul susţine că, în România, "bătrâneţea înseamnă sărăcie, izolare şi boală". 

"După pensionare, oricât de tragic sună, moartea devine singura aşteptare. Pentru ea, bătrânii noştri se pregătesc aşa cum odinioară se găteau pentru o sărbătoare sau o vacanţă. Este drept? Este corect? Este uman?! Este creştineşte?! Este constituţional? Nicidecum. S-au furat miliarde de euro. Ţara a fost scoasă la mezat. Nu avem bani pentru pensiile bătrânilor noştri?! O minciună sfruntată!", afirmă Cristiana Anghel în documentul citat. 

Ea susţine că, după o muncă de-o viaţă, "părinţii, bunicii, străbunicii noştri au ajuns bătaia de joc a guvernanţilor", adăugând că bătrânii nu sunt "o masă amorfă, fără identitate". 

"Bătrânii noştri au nume şi prenume. Sunt părinţii, bunicii sau străbunicii noştri. Bătrânii noştri au construit o ţară. A venit războiul şi a distrus-o. Bătrânii noştri şi-au îngropat morţii, şi-au şters lacrimile şi au purces la reconstruirea ei. Au plătit daune de război, au acceptat curbele de sacrificiu, au făcut muncă patriotică, au lucrat voluntar pe şantierele patriei. Şi nu s-au plâns. Cu sudoarea bătrânilor noştri s-au construit Transfăgărăşanul, tunelul de la Bumbeşti-Livezeni, autostrada Bucureşti - Piteşti, metroul bucureştean, Canalul Dunăre - Marea Neagră, Casa Poporului, sistemul hidroenergetic, centrala atomoelectrică de la Cernavodă, marile combinate siderurgice, sisteme de irigaţii, şantiere navale, reţeaua electrică, reţeaua feroviară, zeci de mii, sute de mii de locuinţe şi multe, multe altele. (...) Bătrânii noştri au strâns, din munca lor, în vistieria ţării, miliarde de dolari", mai spune senatorul ALDE în expunerea de motive. 

Potrivit senatorului ALDE, bătrânii "îşi caută mărunţişul" la piaţă deşi ei şi-au plătit contribuţiile sociale şi nu au lăsat ţara în datorii. 

Cristiana Anghel precizează în comunicatul de presă remis AGERPRES că, în prezent, propunerea de lege nu a fost semnată şi de alţi parlamentari drept co-iniţiatori. 

"Iniţiativa este semnată, deocamdată, doar de mine pentru că este vacanţă parlamentară. Sunt convinsă că după 1 februarie zeci de colegi parlamentari o vor semna şi o vor susţine", a opinat Cristiana Anghel, potrivit comunicatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ