CSM sesizează Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile lui Ponta şi Băsescu

| 09 oct, 2014

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis în unanimitate să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la apărarea independenţei justiţiei în legătură cu ultimele afirmaţii ale premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil şi ale preşedintelui Traian Băsescu cu privire la dosarul Microsoft.

Vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a anunţat joi că membrii CSM au sesizat Inspecţia Judiciară şi cu privire la alte trei probleme, respectiv afirmaţiile senatorului PNL Varujan Vosganian referitoare la condamnările dispuse în dosarul Rompetrol, scurgerea de informaţii în presă din dosarul Microsoft, îndeosebi declaraţii ale unor martori, precum şi în ce măsură a fost atinsă independenţa şi reputaţia procurorului general, Tiberiu Niţu.

Muscalu a spus că el a adus în discuţia Plenului CSM problema legată de eventuala atingere a reputaţiei procurorului general, deşi Tiberiu Niţu nu a cerut acest lucru.

În timpul şedinţei de joi a Plenului CSM, Tiberiu Niţu s-a plâns că în presă au apărut informaţii neadevărate despre faptul că el sau soţia lui ar fi influenţat ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în dosarul Lukoil.

'Eu nu mă plâng, pentru că nicio declaraţie a nimănui nu îmi poate afecta independenţa de magistrat. Acum au părut în ecuaţie şi pentru soţia mea lucruri neadevărate. Soţia mea nu exercită o funcţie de conducere la PCA Ploieşti, nu este procuror şef birou sau secţie, aşa cum s-a vehiculat în presă. Să faci asemenea afirmaţii că eu şi soţia mea supraveghem, conducem, coordonăm anchete în ţara asta? Păi ce afirmaţie mai gravă poate fi adusă unui procuror, unui magistrat?', le-a spus Niţu membrilor CSM.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare de către CSM vine după ce premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a fost informat cu privire la existenţa unei anchete în cazul Lukoil şi a adăugat că, fără a interfera în vreun fel în ancheta procurorilor, speră să fie găsită 'soluţia legală' care să permită plata salariilor angajaţilor companiei şi, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului şi sancţionarea celor care au încălcat legea.

'Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt nişte decizii luate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova şi procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajaţi şi de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil şi de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal şi la CONPET, că nu ştie procurorul şi, probabil, nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă şi nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuşi ca vineri să se poată să se plătească salariile. Şi ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea', a spus premierul, întrebat despre ancheta procurorilor în cazul Lukoil.

Horaţius Dumbravă, membru CSM, a fost cel care a solicitat joi Plenului CSM sesizarea Inspecţiei Judiciare şi cu privire declaraţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 octombrie 2014, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft.

"Vă mai pot da ca un element care nu înseamnă divulgarea conţinutului dosarelor, deşi am văzut că declaraţii din dosar au apărut în spaţiul public, nu ştiu cine a făcut-o, vă pot spune că în ceea ce priveşte recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate şi parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani nu au primit încă niciun ban. Dar declaraţiile martorilor sunt declaraţii de martor şi ele nu au fost integral acoperite cu probe în interiorul comisiilor rogatorii. Vreau să mai ştiţi un lucru, pentru că am văzut aventura 'bittneriană', puternic lansată pe piaţă şi susţinută. În opinia mea, este o intoxicare, acest dosar nu porneşte de la declaraţiile lui Bittner despre care nu se face nicio referire aici', declara la acea dată Băsescu.

Dumbravă consideră că urmărirea penală este nepublică, confidenţială şi 'nu este permis nimănui, cu atât mai mult (...) preşedintelui României, Camerei Deputaţilor sau Senatului, să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru', deoarece asemenea declaraţii pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfăşurare, iar 'folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiţiei decredibilizează încrederea cetăţenilor în justiţie'.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ