Culmea ipocriziei – TRAIAN BĂSESCU preocupat de soarta pensionarilor

| 24 iul, 2014

Contabilul-șef de la Cotroceni a mai aruncat o petardă în discuția despre reducerea CAS: măsura ar putea duce la amânarea plății pensiilor! Deși premierul Victor Ponta a afirmat limpede și în repetate rânduri că nimeni nu se va atinge de pensii, Traian Băsescu pare hotărât să bage spaima în rândul celor bătrâni.

Traian Băsescu pensii. Venind din partea președintelui, cel care anunța cu dinții încleștați în mai 2010 că toate pensiile vor fi reduse cu 15%, această declarație are toate șansele să panicheze inutil o mulțime de oameni bătrâni, dintre care mulți trăiesc de azi pe mâine. Este de necrezut cum, după 10 ani de mandat, președintele nu are pic de empatie față de pensionari și nu se poate raporta la sistemul de pensii decât cu o abordare de contabil, îngrijorat de balanța anuală și atât.

Traian Băsescu este foarte probabil ultimul șef de stat european care susține cu tărie politica de austeritate și încă o vede ca o soluție viabilă pentru starea economică a țării. “Nu vreau să spun că nu se vor plăti pensiile, dar crește riscul să amânăm plata pensiilor, să le mutăm pe luna viitoare. Acesta este un deficit structural”, a spus președintele în conferința de presă de miercuri seara.

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU a explicat de ce nu e de acord cu legea pentru reducerea CAS

Deficitul fondului de pensii nu a apărut ieri, ci este o problemă structurală a bugetului public. A apărut după 1990, odată cu deschiderea granițelor și migrația forței de muncă, s-a adâncit în timp din cauza dezindustrializării și a scăderii subiacente a numărului de angajați, iar prăbușirea deficitului a început în anii 2008-2009, atunci când Traian Băsescu era în primul mandat și se prefăcea că România nu e afectată sau chiar că a ieșit din criza economică. Asta se întâmpla la un an înainte de a anunța tăierea pensiilor...

Reducere CAS. Nu poți veni în 2014, după ce ai ignorat timp de 10 ani problema deficitului structural al bugetului de pensii, să o folosești drept contraargument pentru o măsură care prevede creșterea locurilor de muncă. Reducerea CAS înseamnă mai mulți bani rămași angajatorului, pe care îi poate investi în tehnologie, în creșterea salariilor, în creșterea numărului de angajați sau în deschiderea de noi afaceri. Oricare dintre aceste variante vor produce un efect de multiplicare în economie și vor contribui în timp la echilibrarea balanței în sistemul de pensii.

Tăierea sau amânarea plății pensiilor nu este doar o decizie contabilă, ci și o decizie politică, pe care un singur executiv a ales să o aplice în ultimii 25 de ani – guvernarea Boc-Băsescu! Băsescu și PDL au fost singurii care au promovat politica austerității pentru oamenii în vârstă.

Indexare pensii. În schimb, prim-ministrul Victor Ponta s-a poziționat ferm în această chestiune ca un apărător al drepturilor dobândite – pensiile și asigurările sociale. După conferința de presă alarmistă a președintelui, premierul a ieșit să reafirme principiul guvernării actuale de a proteja această categorie socială: “Atât timp cât sunt prim-ministru, vă garantez, aşa cum a făcut-o în faţa Parlamentului României, nu va exista niciun fel de pensie diminuată nici măcar cu un leu”.

Citeşte şi: PONTA: BĂSESCU poate amâna promulgarea reducerii CAS până în ianuarie dacă o atacă la CCR

Pensii tăiate. Este rușinos că șeful statului, cel care îi lua în derâdere pe jurnaliștii care semnalau dramele oamenilor afectați de măsurile de austeritate – “O să vedeți fete rujate, cu ochii cât cepele: «se reduc salariile, să le aducem banii, bănișorii lor»” – se arată acum îngrijorat de o problemă ipotetică, ce ar putea să apară dintr-o măsură bună, susținută de toate partidele politice și cerută insistent de mediul de afaceri.

Este scandaloasă ipocrizia prin care Traian Băsescu vrea să pară acum preocupat de soarta pensionarilor și asta arată la el un deficit de caracter și austeritate în gândirea sa politică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 iul, 2014
cantautor
vad ca folosesti termenul de "contabil sef" cam la misto...
in principiu,aceasta necesita studii economice de specialitate,temeinice..
nu mai folosi termene de genul "balante anuale",ca esti ca picat de pe luna cum este picat si Ponta,din care tot citezi

1.nu vine un cacat cu ochi de-al lui Sultanescu sa-si bata joc de o meserie
2.despre ce pensii reduse cu 15% vorbesti,mai miopule?
3.tu discuti despre deficitul bugetului de pensii?
ce pregatire ai....dobitocule?Stefan Gheorghiu,la clasa de tampiti ai lui Sultanescu?
24 iul, 2014
Mihai
te rog sa te apuci de o alta meserie, care sa fie potrivita pentru tine , una care sa fie sustinuta de intelectul tau
altfel te vei face mereu de ras in fata celor care inteleg cum stau lucrurile
24 iul, 2014
unde traim?
Tinere carlan, vad ca nu vrei sa intelegi(macar din ceea ce scrii) ca esti un tolomac. Fa o placere celor care inca mai fac un mare efort de vointa sa citeasca publicatia si du-te la ciurda(daca te-or primi si acolo).

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ