Cum a făcut AVERE Adriean Videanu

| 30 ian, 09:52

Adriean Videanu a reușit să îmbine cu succes încă din 1990 politica cu afacerile. În ultimii 25 de ani, Videanu a fost în prima linie a politicii și a mediului de afaceri prin cea mai importantă companie a sa, Titan Mar.

A debutat ca parlamentar FSN în 1990, iar de atunci a fost în prim planul vieții politice și economice din România, ocupând pe rând funcții importante în stat sau administrație. Fostul fotbalist de divizia C s-a făcut remarcat mai ales în anii 2000, când a ocupat funcția de primar al Capitalei, iar apoi funcția de ministru al Economiei l-au adus mai târziu în fața procurorilor, fiind acuzat inițial de subminarea economiei naționale.

Citește și: Adriean Videanu, reţinut de DNA

Averea lui Adriean Videanu

Înainte de a intra în afacerile cu marmura, Adriean Videanu și-a facut "mâna" în "afaceri de trading" sau pe scurt activități de comert cu "bumbac si produse petroliere".

In 1991, Adrian si Miorita Videanu au intrat in Consiliul de administratie al firmei Rocas SA, care apartinea unor prieteni din Albesti-Muscel. Acestia infiintasera societatea cu 150 milioane lei, adica 1,9 milioane dolari, o suma imensa pentru acele vremuri, notează Hotnews.ro.

Societatea Rocas SA, cu obiect de activitate "extractia pietrei pentru constructii", a intrat in imperiul lui Videanu atunci cand Miorita, sotia acestuia, avea sa detina aproximativ 85% din capitalul social, cu o contributie de peste 1,3 miliarde lei.

O alta afacere a fost demarata in 1993, prin infiintarea firmei Secon SA, in Rosiori de Vede (Teleorman), alaturi de alti patru parteneri: sotii Rodica si Nicolae Lunganu, Victor Robu si Alexandru Mocanu, actualul deputat PD de Teleorman. Atat Videanu, cat si Mocanu au contribuit financiar la capitalul social al Secon cu cate 666 milioane lei, suma care, in 1993, reprezenta echivalentul a 876.948 dolari.

Afacere cu care se va identifica - monopolul pe marmură

"Ideea intrarii in aceasta afacere a fost a sotiei mele. In 1994, a venit la mine si mi-a spus ca nu mai vrea sa munceasca si ca vrea sa investim  banii pe care ii aveam in afacerea cu roci ornamentale," declara Adriean Videanu în revista economica din 2004 Banii Noștri.

340.000 de dolari a fost suma cu care Videanu a contribuit la constituirea companiei Titan Mar, din care 300.000 erau bani din credite bancare. Banii bagati în companie îi asigurau  lui Videanu 30% din actiunile companiei Titan Mar. Soții Videanu au atras in aceasta afacere doi parteneri, respectiv Fondul Romano-American pentru investitii si Fondul Roman de Investitii.

In 1997, Titan Mar a achizitionat una din cele mai mari companii in exploatarea carierelor de piatra si marmura - Marmosim, monopolizand acest domeniu.


87% din productia de marmura  a companiei merge catre export, piata interna fiind nesemnificativa. In 2003, compania a contractat comenzi importante pentru construirea vilelor de categoria A din Palm Island, de langa Dubai.

In 2004 cele doua fonduri ar fi detinut, conform Mioritei Videanu, 64,5% din actiunile Titan Mar, iar familia Videanu 35,2%.In iulie 2005, insa, familia Videanu detinea controlul total asupra societatii, actionarii fiind Adriean Videanu - 75,41 %, Miorita Videanu - 22,94% si Tinca Baltatu - 1,65%.

Dupa 10 ani de la infintare, în 2004, Titan Mar se caracteriza prin urmatoarele cifre: peste 20.000.000 dolari cifra de afaceri si un profit estimat la 2.500.000 de dolari.  Actiunile familiei Videanu la Titan Mar valorau în urmă cu peste 10 ani peste 30.000.000 de dolari.

Citește și: Averea lui Adriean Videanu a fost pusă sub sechestru

DIICOT l-a scos din topul milionarilor

În septembrie 2013, DIICOT punea sechestru pe averea la vedere a lui Videanu pentru suma de 60 de milioane de euro.

"Prin  Ordonanţele din datele  de 24 şi 26 septembrie 2013, s-a dispus  instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 277.000.000 lei, asupra următoarelor bunuri imobile aparţinând învinuitului Videanu Adriean:

-         un imobil situat  în localitatea Snagov, judeţ Ilfov,

-         3 apartamente situate în municipiul Bucureşti,

-         un apartament situat în localitatea Mamaia, judeţ Constanţa.

În cauză s-a mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor deţinute în conturile deschise la 2 unităţi bancare pe numele învinuitului precum şi a sumelor datorate acestuia cu titlul de dividende de către 2 societăţi comerciale.

De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului a unui număr de 66.906 acțiuni deținute de către înv. Videanu Adriean la trei societăți comerciale", se arata în comunicatul DIICOT.
Topul Forbes îl credita la vremea respectivă cu o avere de aproximativ 38 de milioane de euro.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 feb, 01:33
un roman
pai si de unde reiese ca Videanu s-a imbogatit cand a fost primar general si dupa aceea? Omul era bogat deja, iar dna -ul face doar sou mediatic , o sa-i ia boii de la bicicleta...
30 ian, 10:42
El Condor
lantul ... faradelegilor ...
Cercetatile in dosarul lui Videanu sigur o sa duca la un alt viitor inculpat care i-a amenintat nevasta, fiind dat de aceasta in judecata (de altfel singura judecata ramasa pe roldintr-un total de ...ehehe ...). Dar, sa lasam pe mos vreme sa-si desfasoare ghemul ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ