Cum a fost „evitat” Gheorghe Nichita de DNA Iași în dosare cu prejudicii de zeci de milioane de euro

| 18 iul, 10:25

Procurorul Emilian Eva, aflat în prezent în spatele gratiilor, a avut pe mână, în perioada în care a activat la DNA Iaşi, mai multe reclamaţii împotriva primarului Gheorghe Nichita. Deşi în respectivele plângeri se invocau prejudicii de zeci de milioane de euro, niciunul dintre dosare nu a ajuns în instanţă. Eva i-a vândut tablouri şi omului de afaceri ieşean Gabriel Mardarasevici, cumătru a lui Nichita, potrivit Adevărul.

În perioada în care a fost procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi, procurorul-negustor de opere de artă, Emilian Eva, a instrumentat unele dintre cele mai importante dosare din ultimii ani din Capitala Moldovei. Judecători, medici, oameni politici, avocaţi sau afacerişti de top au trecut, rând pe rând, prin biroul lui Emilian Eva de unde au plecat suspecţi sau inculpaţi.

Plângeri privind presupuse fapte de corupţie au existat şi pe numele celui mai important om politic din Iaşi, Gheorghe Nichita, cercetat în prezent în mai multe dosare penale aflate pe rolul structurii centrale a DNA. Printre plângerile care au ajuns pe masa procurului Eva s-au numărat cele privind devalizarea CET – societate de termoficare din Iaşi, privind cheltuirea iresponsabilă a unui credit de 200 de milioane de lei sau privind finanţarea echipei de fotbal.

Dintre toate aceste plângeri, doar în dosarul finanţării echipei de fotbal, denumit de presă “dosarul Poli”, Gheorghe Nichita a fost urmărit penal, la fel ca şi mulţi colegi de ai săi din Consiliul Local Iaşi. Dosarul a fost însă închis în 2012, atunci când Gheorghe Nichita a fost scos de sub urmărire penală.

Ce au conţinut dosarele lui Nichita

Unul dintre dosarele care a fost închis de către Emilian Eva este cel privind cheltuirea iresponsabilă a creditului de 200 de lei, contractat în 2006 de la Dexia pentru finanţarea mai multor străzi din oraş.

Creditul contractat de Primăria Iaşi de la Dexia a fost folosit pentru modernizarea a 120 de străzi din municipiu. Într-un raport ANAF, întocmit în 2011, se arăta că mai multe lucrări ar fi fost acordate unor firme fără licitaţie. De asemenea, inspectorii de la ANAF mai precizau în raportul lor şi deficienţe cu privire la organizările de şantier: “Din analiza actelor şi documentelor referitoare la obiectivul de investiţii «Proiectare şi execuţie lucrări de modernizare străzi în municipiul Iaşi, etapa I» s-a constatat că în perioada iulie 2007 – decembrie 2009 au fost decontate de către Municipiul Iaşi, cheltuieli cu organizarea de şantier, fără a exista documente justificative. Executanţii au determinat cheltuieli cu organizarea de şantier prin aplicarea unui procent de 3%, la valoarea situaţiilor de lucrări prezentate la decontare, fără a prezenta situaţii de lucrări aferente organizării de şantier sau alte documente care să ateste efectuarea unor cheltuieli conexe organizării de şantier”, se arata în raportul de control. În ciuda acestor constatări, Eva nu a demarat o investigaţie. Acest dosar a fost redeschis, în prezent, la DNA Bucureşti, după ce Tribunalul Iaşi a admis o plângere înaintată de reclamanţii din acest caz.

Citește articolul integral pe Adevărul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ