Cum arată ACUM raportul de forțe din Parlament

| 04 noi, 23:55

PNL cere, după demisia premierului Victor Ponta, alegeri anticipate. PSD nu e de acord cu această variantă și spune că va propune un nume de nerefuzat pentru funcția de premier. Varianta alegerilor anticipate presupune dizolvarea Parlamentului. Variantă pe care preşedintele o poate pune în aplicare numai dacă legislativul îi respinge cel puţin două solicitări de a învesti un nou premier.

La trei ani şi cinci luni de când membrii primului său cabinet au depus jurământul la Palatul Cotroceni, Victor Ponta pleacă din fruntea Guvernului. Iar Klaus Iohannis este pus pentru prima dată în postura de a desemna un prim-ministru. Potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să se consulte cu partidele parlamentare, iar candidatul desemnat are nevoie de votul de încredere al Legislativtului.

Actualul Parlament este format din 547 de senatori şi deputaţi. Cei mai mulţi, 198, sunt membri ai Partidului Social Democrat. Liberalii au 176 de aleşi, UNPR are 62 de parlamentari, ALDE - 37, iar UDMR - 25. Ceilalţi 49 sunt reprezentanţii PND, ai minorităţilor naţionale şi neafiliaţi.Pentru a trece de Parlament, viitorul cabinet are nevoie de 274 de voturi.

Coaliția PSD-UNPR-ALDE are o majoritate confortabilă de 297 de aleși. În cazul despărțirii de UNPR, formațiunile conduse de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ar avea nevoie de sprijinul UDMR și al celorlalte minorități naționale. Ar rezulta o majoritate fragilă, de 277 de parlamentari, la care s-ar putea adăuga PND şi neafiliaţii.

Pentru PNL, calculele sunt şi mai complicate. Liberalii trebuie să-i atragă de partea lor atât pe cei de la UNPR, cât şi pe cei de la UDMR, pentru a obţine votul de încredere al Parlamentului. Dacă punem la socoteală şi minorităţile, tradiţional de partea coaliţiei guvernamentale, PNL, UNPR şi UDMR ar miza pe 280 de voturi, suficient pentru a desemna premierul.

Tag-uri: parlament, PNL, psd, UDMR, UNPR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 ian, 01:13
OffedRabe
furosemide for acute respiratory failure
Donor lymphocyte infusion in the treatment of first hematological relapse after allogeneic stem cell transplantation in adults with acute myeloid leukemia A retrospective risk factors analysis and comparison with other strategies by the EBMT acute leukemia working party 2007 furosemide lasix Describe how various US techniques, including obtaining cine clips, 2D and 3D reformatted images, and sonohysterograms, can help in the diagnosis of adenomyosis
05 noi, 07:25
Florin Sava
Cea mai noua oferta de lucru!
Cum sa faci bani acasa!
Vremurile sunt tot mai grele, nu-i asa? Salariul nu mai e suficient, asa ca e timpul sa inveti cum sa faci bani acasa! Da, noi iti oferim absolut gratuit un curs special online in care inveti pas cu pas si cu toate detaliile cum sa faci bani acasa! Solicita acum toate detaliile la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ